Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meghosszabbodnak a családtámogatási ellátásokra való jogosultságok

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 30.

Forrás: Bethesda Gyermekkórház

A gyermek gondozására, nevelésére tekintettel nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

Meghosszabbodnak a családtámogatási ellátásokra való jogosultságok (fotó: Getty Images)
De melyek ezek az ellátások?
  • családi támogatás: pl. családi pótlék, anyasági támogatás
  • egészségügyi szolgáltatások (értelemszerűen a járványügyi helyzetre tekintettel meghatározott szűkebb körben)
  • pénzbeli ellátások

A rendelkezés alapján az éppen lejáró igazolások - pl. emelt összegű családi pótlékhoz -határideje a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik - segít kiigazodni Sűrű Diána, a Bethesda Gyermekkórház jogtanácsosa a kórház közleményében.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

Továbbá a lejáró okmányaink is meghosszabbodnak: "a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek" rendelkezés.

Gyermekgondozási díjra, gyermekgondozást segítő ellátásra, gyermeknevelési támogatásra fennálló jogosultságot a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra folyósítani kell. (Kivéve, ha a szülők visszavonják a hozzájárulásukat ahhoz, hogy a nagyszülő vegye igénybe a gyermekgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást.)


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések