Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megfázás: tanácsok megelőzésre és a megfázás könnyebb átvészelésére

Szerző: Máger Judit

2015. január 20. | Frissítve: 2016. november 30.

Forrás: babaszoba.hu

Úgy tűnik, a megfázást nagyon nehéz elkerülni, a kicsik évente akár tízszer is elkapják az orrfolyással járó kórt. Néhány alapvető szabály betartásával azonban csökkenthető a náthás megbetegedések előfordulása.

Ha megfázott a baba


Miért fontos a kézmosás?

A náthát okozó vírusok a nyálkahártyán keresztül jutnak be a szervezetbe, ezért a rendszeres kézmosás különösen hasznos lehet egy-egy megfázás elkerülésében. Mivel a gyerekek még sokszor nyúlnak a szájukba, dörzsölik meg a szemüket, ezért minél kisebb korban rá kell szoktatni őket a gyakori és alapos kézmosásra.
Gyorsabban és könnyebben vészelhetik át a megfázást, ha az orrukat rendszeresen megszabadítjuk a váladéktól. Amint ez már segítség nélkül is megy nekik, akkor pedig figyeljünk arra, hogy a papír zsebkendőt csak egyszer használják, ne gyűjtögessék, dobják ki azonnal.

Ha nem megy egyedül

Minél kisebb a gyerek, annál rosszabbul viseli az orrdugulást: a csecsemők különösen bajban vannak, hiszen amikor az orrlégzésük akadályozott, akkor sem aludni, sem szopni nem tudnak rendesen. Ha szájon át lélegeznek, akkor szűretlen és hideg levegő áramlik a légutakba, ami további gondokat okozhat.
Nagyjából kétéves kor körül a gyerekek már önállóan is ki tudják fújni az orrukat, ám ez még nem elég hatékony és alapos, pedig a pangó orrváladék komolyabb bakteriális fertőzéseket indíthat el. Ezért körülbelül 4-5 éves korig segíteni kell a megfelelő orrtisztítást. Ilyenkor jöhet az orrszívó, illetve a megfelelő, kíméletes, de hatékony orrcsepp, melynek kiválasztásában kérjük ki a gyermekorvos tanácsát. Bármennyire is tart tőle még mindig sok szülő, az orrszívó igen fontos és - hangsúlyozzuk - veszélytelen eszköz a gyerek orrának alapos kitisztítására.
Mire kell figyelni? Mivel használata a gyógyuló nyálkahártyát további váladéktermelésre ösztönözheti, csak akkor és addig vegyük igénybe, amíg feltétlenül fontos. Tapasztalatok szerint a gyerekek egy idő után megszokják az orrszívó használatát, s időnként már ők maguk kérik, ha kellemetlennek érzik az orrdugulást.
Ha a megfázás csupán némi orrfolyással és kevés köhögéssel jár, 1-2 nap otthonlét, ágynyugalom javíthat a helyzeten, az orvos felkeresése nem is szükséges. Ám, ha az orrfolyás napokig elhúzódik, a váladék színe zöldessé, sárgássá változik, a köhögés nem csillapodik, a gyerek levert, alig eszik, és belázasodik, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ebben az esetben valószínű, hogy a vírusok okozta megfázásból valamilyen bakteriális szövődmény - középfülgyulladás, torokgyulladás, hörghurut stb. - alakulhatott ki.

Lázcsillapítás: mikor szükséges?

39 fokig nincs feltétlenül szükség gyógyszeres lázcsillapításra, hiszen a láz a szervezet védekező folyamatait jelzi - ez a 2011 óta érvényben lévő szakmai ajánlás. A szakmai protokoll szerint csak a 3 hónapnál fiatalabb babák esnek más elbírálás alá: esetükben már 38 foktól meg kell kezdeni a láz lehúzását.
A gyógyszeres lázcsillapítás mellett létezik alternatív megoldás is: a hűtőfürdő. Ültessük be a kicsit annyi fokos vízbe, amennyi a testhője, s ezt fokozatosan - körülbelül 10 perc alatt - hűtsünk le maximum 31 fokig. Ha a kicsinek kellemetlen, akkor valamit egész biztosan nem jól csináltunk. Semmiképp sem jó, ha a kicsi reszket, didereg. Ha nem ültetjük túl hideg vízbe és nem hűtjük túl gyorsan, túl hidegre, akkor elvileg nem okozhat kellemetlen perceket a gyereknek a fürdés.
A hideg vizes borogatás (priznic) nagyon kellemetlen lehet az apróságoknak, ezt inkább mellőzzük. Lázcsillapító kúp, illetve egyéb kanalas orvosság akkor válhat szükségessé, ha a gyerek láza - a hűtőfürdő ellenére is - folyamatosan felmegy.
Hozzá kell tennünk, hogy külföldön már nem nagyon alkalmazzák sem a hűtőfürdőt, sem a borogatást, mert kétségbe vonják a hatékonyságát, úgy tartják - mindössze közérzet javítási céllal érdemes bevetni, ha a beteg a kisgyerek.
Magas láz esetén ajánlott az éjszakai gyógyszeres lázcsillapítás is. Fontos tudni, hogy a végbélben mért testhőmérséklet 0,5 fokkal magasabb, mint a hónaljban vagy szájüregben mért érték. Ma már léteznek praktikusabb és kíméletesebb eszközök is: a digitális vagy a fülhőmérő rövid idő elteltével mutatja a pontos értéket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések