Baba

Megengedték a szoptatást, majd kizavarták miatta az anyát

"Ez itt nem elfogadott tevékenység". Ezekkel a szavakkal zavarta ki a biztonsági őr a négyhónapos baba édesanyját a Nyugati téri McDonald's étteremből.
2015. Május 22.

Az anya, mielőtt megszoptatta volna csecsemőjét, engedélyt kért az egyik dolgozótól. Miután kérdésére elfogadó választ kapott, félrevonult az egyik sarokba, és hozzálátott gyermeke megetetéséhez. Pillanatokon belül azonban hozzálépett a biztonsági őr, és kérdőre vonta. Az édesanya hivatkozott rá, hogy az egyik éttermi dolgozó „hozzájárult” a dologhoz. A biztonsági őr azonban közölte, hogy az étterem vezetője elé kell vinnie a dolgot. Nem sokkal később visszatért azzal, hogy „ez itt nem elfogadott tevékenység”, és a megalázott anyukát gyermekével kitessékelte. A nő panaszt írt a vezetőségnek, választ még nem kapott.

A nyilvános helyen való szoptatással kapcsolatban legutóbb Ferenc pápa nyilatkozott, két alkalommal is. Legutóbb februárban, a vatikáni Sixtus-kápolnában tartott, keresztelővel egybekötött miséje közben mondta azt a jelen lévő anyáknak, hogy szoptassák meg bátran a gyerekeiket, ha azok éhesek és sírnak. Természetesen nem kell azonnal Rómába szaladnunk, ha iránymutatásra lenne szükségünk a témában. A hazai jogszabályi környezet is egyértelmű abban a tekintetben, hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés anyasága, vagy az anyaságával összefüggő helyzete miatt. Jelen eset felveti mind a közvetlen hátrányos megkülönböztetés, mind a zaklatás gyanúját.

A nyilvános helyen való szoptatás egyébként sok indulatot generál, számos fórumon zajlottak már nyilvános viták ezzel kapcsolatban. Elgondolkodtató, hogy miközben a társadalom részéről teljesen elfogadott, hogy meztelen női mellekkel hirdessük a legkülönbözőbb fogyasztási cikkeket, és van olyan napilap, ami nem kerül nyomdába anélkül, hogy a címlapján két hatalmas cici ne virítana, ha egy nő nyilvános helyen nyújtja oda mellét csecsemőjének, az „kicsapja a biztosítékot”.

Nehezen megingatható az a nézet, hogy a szoptatós anyának otthon, a négy fal között a helye, ha pedig szeretne valahová kimozdulni, akkor fejjen előre, vagy egye a gyereke a tápszert. Mindeközben, ha mi megéhezünk, bármikor, bárhol bekapunk egy falatot, mégis nehéz elfogadnunk, hogy ugyanehhez egy csecsemőnek is joga lenne. Bár nagyon kevés az a nyilvános hely, ahol szoptatós szobával, szoptatásra alkalmas elkülönített térrel várnák a csecsemős anyákat, még az is, aki egyetért esetleg azzal, hogy a nő bárhol szoptathasson, azt mondja, hogy akkor legalább bújjon be a wc-be, és ne zavarja ezzel a „kultúremberek” körét.

Kíváncsian várjuk egyébként az étterem magyarázatát, abban bízva, hogy felülvizsgálják azt az álláspontjukat, miszerint náluk mindenki ehet, kivéve azt, aki mellette a csecsemőjét is jóllakatná. Május 22-én, 11h-kor a Nyugati téren flashmob-ot szerveznek a tiltakozók. Az eseményről a FB-on találsz infót.

Forrás: Jól-lét Alapítvány