Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megelőzhető az asztma gyermekkorban?Bizonyos élelmiszerek és a poratka kerülésével megelőzhető az asztma gyermekkorban

Szerző: Babaszoba.hu

2010. július 3. | Frissítve: 2015. november 10.

Forrás: Medipress

Brit kutatók kimutatták, hogy az élet első néhány hónapjában bizonyos élelmiszerek és a poratka kerülésével megelőzhető az asztma.

Az angliai Wight-szigeten működő David Hide Asztma és Allergia Központ munkatársai Syed Hasan Arshad professzor vezetésével tanulmányukban 120 gyermeket vizsgáltak 1990 óta. A gyermekeket, akiknek legalább két családtagja szenved allergiás megbetegedésben, az allergia kialakulásának magas kockázati csoportjába sorolták.


A tanulmány során az 58 nulla és egy éves kor közötti csecsemőt és édesanyjukat a prevenciós csoportba osztották be, melynek tagjai kerülték a tejtermékeket, a szóját és a dióféléket. A csecsemők ezen kívül vinil matracot és ágyneműt kaptak, és atkaölő szerrel szorították vissza a házi poratkák előfordulását. A kontroll csoportba sorolt csecsemők édesanyjai nem hajtották végre ezeket az étrendi és ágyazással kapcsolatos változtatásokat.
A 18 éves nyomonkövetéses vizsgálat eredményeit az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia kongresszusán ismertette a kutatást vezető Dr. Martha Scott. A kutatók kimutatták, hogy egy, kettő, négy és nyolc éves korban az atópia (azonnali allergiás reakció) következetes csökkenése volt megfigyelhető a prevenciós csoport tagjai között. 18 éves korban jelentősen kevesebb asztmás eset fordult elő a prevenciós csoportban, mint a kontroll csoportban. Az allergiás és a nem allergiás asztma vizsgálata során az derült ki, hogy a prevenciós csoportban alacsonyabb az allergiás asztma aránya.

A korábbi kutatásokból megismerhettük az asztma komplexitását és a genetikai illetve környezeti hatások kölcsönhatásának jelentőségét, különösen - bár nem kizárólag - a korai életévekben. Az atópia vitathatóan az asztma legjelentősebb genetikai kockázati tényezője. Az új kezelések kifejlesztésére irányuló intenzív erőfeszítések ellenére az asztma még mindig gyógyíthatatlan betegségnek számít.

A gyermek légutaiban kialakuló, az asztmával összeegyeztethető változásokra utaló bizonyítékok azt mutatják, hogy a csecsemőkorban (az élet első néhány hónapjában) tett korai intervenció kulcsszerepet játszhat a légutak az asztma fő jellegzetességének számító belső átépülésének megelőzésében.

Dr. Scott elmondta, hogy bár a tanulmány nem tekinthető széles körűnek, mindenképpen arra utal, hogy valóban meg lehet előzni az asztma kialakulását a magas kockázatú személyekben azzal, hogy az első életévben szigorú programot követnek, amivel elkerülhetők az asztma leggyakoribb kiváltó tényezői. Az eredmények azt mutatják, hogy a jótékony hatás sok-sok évig tart.

Animáció: Babaszoba.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések