Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megelőzhető-e a hirtelen csecsemőhalál?

Szerző: Dr. Szántó Imre

2002. szeptember 14.

Forrás: Egészségtükör

A hirtelen csecsemőhalál - hétköznapi nevén "bölcsőhalál" - megelőzhető. Mit tehet a szülő?

Ettől a jelenségtől függetlenül később is előfordulhat, hogy a csecsemő légzése váratlanul és hirtelen megáll, viszont a spontán légzés önmagától nem tér vissza. Ha ilyenkor gyors beavatkozás nem történik, a helyszínre érkező szakember esetleg már csak a halál bekövetkeztét állapíthatja meg. Ebben az esetben beszélünk bölcsőhalálról, más néven csecsemőkori hirtelen halálról (a hivatalos megnevezés egy angol mozaikszó: SIDS). A légzésleállás típusosan alvás közben következik be, rendszerint zajos, figyelmet felkeltő előzmények nélkül.
A bölcsőhalál szerencsére igen ritka. Világviszonylatban ezer megszületett kisbaba közül 1-2 esetben fordul elő. Hazánkban ez az arány még kedvezőbb. Leggyakoribb 3-5 hónapos korban, de ritkán akár 12 hónap után is előfordul. Az ok nem ismert, de tudjuk, hogy bizonyos körülmények fokozzák a kockázatot. Ilyenek például a kisbaba nem megfelelő ellátása (éjszakai hason fektetés, túlöltöztetés stb.), a szülők részéről fenyegető ártalmak (dohányzás, krónikus alkoholizmus, kábítószer-fogyasztás stb.), vagy a kisbabában rejlő veszedelmek (szívritmuszavarok, extrém kis súlyú koraszülöttség, a gyomortartalom kóros visszacsurgása stb.).
Sok szó esik manapság a bölcsőhalálról. A tv, a rádió, az írott sajtó rendszeresen foglalkozik vele. Vajon miért nőtt meg éppen napjainkban az érdeklődés a kérdés iránt? Talán valamiféle eddig nem ismert veszedelemről van szó? A bölcsőhalál is a huszadik század ajándéka volna, mint mondjuk a spanyolnátha , a szarvasmarha-kergekór, vagy az AIDS? Szó sincs róla! Semmi okunk az ijedségre. Éppen ellenkezőleg.
A váratlanul bekövetkező csecsemőhalál már az ókorban sem volt ismeretlen, és sok adat szól amellett, hogy az embereket az elmúlt évszázadokban is foglalkoztatta a csecsemők megmagyarázhatatlan, hirtelen halála. Tenni azonban ellene úgyszólván semmit sem tudtak. Ez a helyzet éppen napjainkban változott meg. Néhány év óta világszerte, így hazánkban is megkezdődött a veszélyeztetett csecsemők szervezett védelme, kialakultak a bölcsőhalál megelőzésének hatékony módszerei. Ez az oka az érdeklődés fokozódásának.
A bölcsőhalál megelőzésének alapja a szülők megfelelő felkészítése. Minden szülőnek ismernie kellene azokat a rossz beidegződéseket, káros szokásokat, melyek elkerülésével csökkenthetők az életet veszélyeztető vegetatív zavarok (tehát a hirtelen légzés vagy keringésleállás is). Másfelől, a jól felkészített szülő még a légzés és keringés váratlan leállása esetén is képes kivédeni a végső tragédiát, legalábbis addig, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. Ismeretes, hogy azokban az országokban, ahol a szülőket sikerült felkészíteni a hathatós segítségre, a bölcsőhalál-esetek száma jelentősen csökkent. Nem kell tehát megriadnunk attól, hogy e kérdést ma a hírközlő szervek is felkarolják.
A média szerepe természetesen csak a figyelem felkeltése lehet, hiszen a szakszerű felkészítés komoly szakmai és pedagógiai munkát igényel. (Nem meglepő, hogy néha valótlan, vagy rossz hangsúllyal előadott adatok is becsúsznak az írott és elektronikus sajtó jó szándékú közléseibe.) A cél azonban még így is kétségtelenül nemes, és nem is haszon nélküli, ha a sajtó a szülőket arra ösztönzi, hogy felkeressék a megfelelő szakmai fórumokat. Ma már a fővárosban is, egyes vidéki nagyvárosokban is működnek olyan kórházi centrumok, melyeket a kérdés iránt érdeklődő szülők tanácsadás vagy oktatás végett felkereshetnek. Fontos tudni, hogy a megelőzés minden szülő számára könnyen elsajátítható. Egy rövid közlemény természetesen nem pótolhatja a szakszerű felkészítést, mégis tájékoztatás céljából a következő számban röviden felsoroljuk a bölcsőhalál-megelőzés különféle módozatait.
A csecsemők hirtelen légzésleállása esetén elsősorban a szülő feladata a közvetlen életveszély elhárítása. Erre a szülő maradéktalanul alkalmas, feltéve, ha előzetesen megfelelő oktatásban részesült. A szakszerű felkészítés arra alkalmas intézetekben történik. De vannak olyan általános szabályok, amelyek minden előzetes felkészítés nélkül is alkalmazhatók a kisbaba alvás alatti biztonsága érdekében. Ezeket most röviden összefoglaljuk. Fel kell azonban ezúttal is hívni a figyelmet arra, hogy a bölcsőhalál-megelőzés szakszerű, teljes értékű ismereteit a média a legjobb szándéka ellenére sem képes maradéktalanul közvetíteni.
  • Lehetőség szerint elkerülendő a szoptatás korai megszakítása. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a korán megszakított szoptatás számos okból hátrányosan érinti a csecsemő fejlődését, egyebek mellett nem előnyös a légzés alvás alatti biztonsága tekintetében sem.
  • A bölcsőhalálban elvesztett csecsemők mintegy 80 százalékát hason fekve találták. Ezért ma az az általános nézet, hogy helyesebb hozzászoktatni a kisbabákat az alvás alatt a háton fekvő testhelyzethez.
  • A hőpangás fokozza a légzésleállás veszélyét. Gondoskodni kell ezért arról, hogy alvás közben a baba képes legyen leadni a számára fölösleges hőmennyiséget. A szülő ellenőrizze rendszeresen, hogy a baba nem izzad-e alvás közben. Szükség esetén könnyebbre cserélje a hálóruhát, takarót, vagy ágyneműt, szabályozza a légtér hőmérsékletét a baba aktuális igényeinek megfelelően!
  • Gondosan kell kialakítani a babaágyat is. Az ágy legyen sűrű rácsozatú (ne férjen át rajta a csecsemő feje), a matrac legyen kemény és feszes, az ágyba ne helyezzünk légzést akadályozó puha tárgyakat (párna, puha plüssbaba, stb.), a matrac és az ágy kerete hézagmentesen illeszkedjék egymáshoz! Tilos a hálósapka! (Természetes, hogy emellett ne legyen az alvó baba mellett olyan kemény, éllel bíró tárgy sem, amely testi épségét veszélyeztetheti.)
  • Aludjon a baba a szülő közelében, vele azonos légtérben, de semmiképpen ne közös ágyban.
  • A szülő, helytelen életmódjával, ne veszélyeztesse kicsinye biztonságát! Tilos a dohányzás terhesség, szoptatás alatt. Ne tegye ki kicsinyét a passzív dohányzás veszélyének sem! Természetesen ártalmas a szülő kábítószer-fogyasztása, krónikus alkoholizmusa is.
  • A csecsemő folyamatos ellenőrzésre szorul. Nem egy tragédia forrása volt már a szülő időleges távolléte (lakástüzek, stb.) A nappali órákban egy percre sem maradhat magára a kisbaba. (Az éjszakai ellenőrzést a légzést és/vagy a keringést vigyázó készülékek, ún. monitorok könnyíthetik.)
  • Végezetül az a véleményünk, hogy az elsősegélynyújtás és újraélesztés könnyen elsajátítható korszerű módszereit minden szülőnek ismernie kellene.
Mivel a fenti módszerek alkalmazása számos országban csökkentette a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, remélhető, hogy hazánkban is kedvező eredményhez vezet a szülők ismereteinek ilyen irányú bővítése.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések