Baba

Megbukott két autós gyerekülés a biztonsági teszten

Két autós gyerekülés komoly biztonsági kockázatot rejt - derült ki a nemzetközi fogyasztóvédő szervezetek legutóbbi biztonsági tesztjén. Az egyik gyártó visszahívja a terméket.
2019. Április 08.
Megbukott két autós gyerekülés a biztonsági teszten

Habár egyik termék sem kapható magyar nyelvű webáruházakban, a Tudatos Vásárlók Egyesülete felhívja a figyelmet, hogy ha valaki külföldi webshopból vásárol, érdemes körültekintőnek lennie.

Az ICRT (International Consumer Research & Testing) nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózat, amelynek a Tudatos Vásárlók Egyesülete is tagja, legújabb tesztjében autós gyerekülések biztonságát vizsgálta. A fogyasztóvédők biztonsági tesztje a hivatalos standardnál szigorúbb követelményeket állít a termékek elé. A legújabb tesztben a Chicco Oasys i-Size Bebecare + i-Size Base és a Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base autós gyerekülés elbukott. Mindkettőnél nagy a veszélye annak, hogy frontális ütközésnél a bene ülő gyerek kiesik, megsérül, ezért a fogyasztóvédők nem javasolják a termékek használatát.

A Chicco termékénél a gyerekülést a bázistalphoz rögzítő csat törött el, a Babystyle-nál szintén az volt a gond, hogy a gyerekülés kioldódott a Duofix -i-Size bázistalpról. A fogyasztóvédők tesztelték a BabyStyle Oyster Carapace Infant gyerekülést i-Size bázistalp nélkül is, így viszont jó eredményt ért el a biztonsági teszten, ezért javasolják, ha valakinek ilyen gyerekülése van, inkább a bázistalp nélkül használja, és felnőtt, 3 pontos biztonsági övvel rögzítse a gyerekülést.

A Chicco azonnal reagált az ICRT megkeresésére, és közölte, hogy a kérdéses termék csak kis mennyiségben került piacra. A gyártó visszavonja a terméket a piacról, és a biztonsági szempontból kockázatos részét költségtérítés nélkül kicseréli. Az érintett fogyasztók a gyártó ügyfélszolgálatán tájékozódhatnak.

Másként reagált a BabyStyle gyártója, aki elhatárolódik attól, hogy a tesztelt termék ne lenne biztonságos.

A Tudatos Vásárló Tesztek oldalon jelenleg 40 különböző, a hazai piacon kapható autós gyerekülés tesztje látható. A friss teszt részletes eredménye május végén lesz elérhető.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete