Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megbírságolnák az oltásellenes szülőket

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 10.

Forrás: origo.hu

A tavalyi súlyos romániai kanyarójárványban 32-en haltak meg. A járvány miatt új oltási törvényt terveznek bevezetni.

Megbírságolnák az oltásellenes szülőket

A kanyarójárvány miatt merült fel, hogy elfogadjanak egy új oltási törvényt a hasonló válságok megelőzésére - írja az Origo az MTI nyomán.
A tervezet szerint csak úgy vehetnék fel bölcsődébe, óvodába, iskolába a gyerekeket, ha megkapták a kötelező oltásokat. Ha aszülő nem ért egyet az oltás beadásával, akkor írásos nyilatkozattal kell élnie. Florian Bodog egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott: az oltásmegtagadást nem büntetnék, de tízezer lejes bírságot kaphatnak a szülők, akik nem vesznek részt a számukra szervezett egészségügyi tanácsadásokon. A megyei oltásügyi bizottságoknak legalább háromhavi rendszerességgel kell "tanácsadást" szervezniük az oltásmegtagadó szülők számára, amíg rá nem veszik őket, hogy jobb belátásra térjenek.
Az oltásprogram amely ingyenes az alábbi betegségekkel szembeni immunitást támogatják: torokgyík, tetanusz szamárköhögés, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, és a hepatitis B vírus.
Az oltásellenesség és az oltások beadásának megtagadása 2014-ben kezdődött tömegesen Romániában: egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított kampány hatására.
Bár az utóbbi hónapban 70 ezer gyerek kapta meg a kanyaró elleni oltást, de az oltásmegtagadás aránya még mindig eléri a 12 százalékot.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések