Baba

Még nincs a nyakunkon az influenza!

Ezért még mindig időben vagy, beadathatod magadnak és a családodnak az influenza oltást. Két hét, mire a védettség kialakul.
2011. November 05.

Nem halmozódik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma – jelentette az ÁNTSZ 2011. november 4-én, de megvan már az első igazoltan influenzás beteg!A 2011/2012-es influenza szezonban először igazoltak influenza vírus által okozott megbetegedést a virológiai vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályán: a 43. héten egy 18 éves beteg légúti váladékában mutatták ki az influenza A-vírus jelenlétét. Az influenza A-vírus altípusának meghatározása folyamatban van.

Az influenza figyelőszolgálatra kijelölt, úgynevezett sentinel orvosok 14, egyéb egészségügyi szolgáltatók 9 influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot az OEK Légúti vírus osztályára.

Influenzaszerű (tehát nem feltétlenül influenzavírus által okozott, de ahhoz hasonló tüneteket mutató) megbetegedések halmozódásáról a 43. héten nem érkezett jelentés, az október 24 – 30. közötti időszakban az országban kb. 5.800 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 15,6%-a 0-14 éves gyermek, 47,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 27,0%-a 35-59 éves, 10,1%-a pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az oltásokhoz már az egész országban hozzá lehet férni. Idén is 1,3 millió térítésmentes vakcina áll a veszélyeztetett korcsoportok rendelkezésére. Az érintettek keressék fel a háziorvosukat, hogy megkaphassák az oltást.

A térítésmentes oltásra nem jogosultak orvosukkal írathatják fel receptre a hazai patikákban kapható vakcinák valamelyikét. A védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb beadatni.

Forrás: ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály