Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Még egy példa a nemek közötti egyenlőtlenségre

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 25. | Frissítve: 2016. augusztus 29.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben végzett kutatás azt próbálta kideríteni, hogy az amerikai párok hogyan osztják meg egymás között az otthoni munkát.

Még egy példa a nemek közötti egyenlőtlenségre

A heteroszexuális amerikai párok többsége még mindig hisz a hagyományos nemi szerepek szerinti házimunka elosztásban, míg az azonos nemű párok úgy vélik, hogy a "férfiasabb", illetve a "nőiesebb" fél legyen felelős a sztereotipikusan "férfias", illetve "nőies" feladatok elvégzéséért.
"Ez az első olyan kutatás, amely az amerikaik azzal kapcsolatos hitrendszerét vizsgálja, hogy a párok hogyan osszák fel egymás között a házimunkát" - mondja a kutatást vezető Natasha Quadlin, az Indianai Egyetem szociológus doktorandusza.
A szakemberek egy olyan reprezentatív kutatást végeztek, amely 2015-ben több mint 1000 felnőttet kérdezett. Azt próbálták megtudni, hogy milyen tulajdonságok - ideértve a jövedelmet, férfias és nőies tulajdonságokat és a nemet - befolyásolják azt, hogy az amerikaiak hogyan osztják fel egymás között otthon a házimunkát. Ebbe a kategóriába tartozott a kinti és a benti munka, illetve a gyerekgondozás és nevelés is.
Az adatok között szerepelt minden résztvevő és partnere foglalkozása és jövedelme, ugyanígy az érdeklődési köre és a hobbijai is, amiből következtetni lehetett a szakemberek szerint arra, hogy hagyományos női vagy férfi tulajdonságokkal rendelkezik-e az illető. A válaszadóknak ezután arról kellett nyilatkozniuk, hogy melyik otthoni feladatkör kinek a munkája.
"A heteroszexuális párok harmada úgy gondolta, hogy a nő feladata a főzés, a mosás, a takarítás és a bevásárlás. Kilencven százalék úgy vélte, hogy a férfi feladata az autó karbantartása és a kinti teendők ellátása. Teljesen mellékes volt az, hogy kinek mekkora a jövedelme, illetve milyen az érdeklődése, mi a hobbija. A többség egyértelműen nem alapján döntött" - mondja Quadlin, aki szerint külön érdekes, hogy efelé a felosztás felé hajlottak az egynemű párok is: ott a nőiesebb, illetve férfiasabb fél kapta a nőiesnek, illetve férfiasnak vélt munkaköröket, feladatokat.
A szakember szerint a kutatás sokat elárul arról, hogy hol tart a nemek közötti egyenlőség jelenleg Amerikában.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák