Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Még egy jó ideig nem lesznek kórházi ágyak a szülőknek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 29.

Forrás: HVG.hu

Soron kívüli beszerzést ígértek két hónapja, de még csak az előkészítésnél tartanak.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) még március 2-án ígérte, hogy soron kívül igyekszik megoldani a beteg gyermekeiket kísérő szülők kórházi elhelyezésének problémáját. Azt is ígérték, hogy és még abban a hónapban elindítja az "anyukaágyak" beszerzését, de nemhogy nem érkeztek meg még az ágyak, hanem csak az előkészítő fázisban járnak - írja a hvg.hu.
Még egy jó ideig nem lesznek kórházi ágyak a szülőknek
A szülők kórházi elhelyezésének áldatlan állapotaira még tavaly novemberben hívta fel a figyelmet Orosvári Zsolt, aki elindította az Ágyat az anyukáknak-akciót, aminek eredményeként felajánlásokból közel 400 összecsukható ágyat osztottak szét az Anyák az anyákért Alapítvánnyal közösen.
A kórházak többsége örült és azóta is használja az ágyakat, de volt olyan intézmény (pl. a Heim Pál Kórház és a Debreceni Gyerekklinika), ahol nem használják az ágyakat különféle indokokra hivatkozva.
Közben egy a Heim Pál kórház előtt tartott flashmob után az ÁEEK úgy reagált, hogy igyekszik mindent megtenni azért, hogy a szülők megfelelő elhelyezést kapjanak a beteg gyermekeik mellett.
A hvg.hu többször is kereste az ÁEEK-t, hogy megtudja, mikor osztják ki az ágyakat a kórházakban, az állami intézményfenntartót sokadik megkeresésre végül azt írta a lapnak: a beérkezett kórházi igények alapján 386 ágy beszerzése szükséges, az erre irányuló közbeszerzési eljárásnak azonban még csak az előkészítése kezdődött meg.
Az Emmi válaszából az is kiderül, hogy a 29 intézménybe szánt 158 fotelágy, 182 összecsukható ágy és 46 fix kórtermi ágy összesen 45 millió forintba kerül majd - ez ágyanként majdnem 117 ezer forint - írja a hvg.hu és arra is emlékeztet, hogy az Orosvári Zsolték által egészségügyi szakemberekkel közösen kiválasztott ágyak 12 ezer forintba kerülnek.
A legtöbb magyarországi kórháznak lenne igénye szülői ágyakra, az Emminek adott válaszaikból az derül ki, hogy a kórházak túlnyomó részében - 34 intézményben -az épület, illetve a kórházak fizikai adottságai miatt nincs lehetőség további ágyak elhelyezésére.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések