Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meddig tesz boldoggá a baba?

Szerző: Babaszoba.hu

2011. február 14. | Frissítve: 2015. október 29.

Forrás: Medipress

A csecsemő- és gyereknevelés nem feltétlenül életünk legboldogabb időszaka. A legtöbb fiatal anya elégedetlenebb lesz, férjével való viszonya pedig megromlik. Azok viszont, akik terhesség alatt ápolták párkapcsolatukat, könnyebben viselik az első éveket.

A Norvég Népegészségügyi Intézet százezer várandós nőt keresett fel 1999 és 2008 között. Közülük 60 ezren töltötték ki hiánytalanul a tesztet. A terhesség alatt kétszer (a 19. és a 30. héten) kellett válaszolniuk, később a gyerek hat hónapos és hároméves korában.
"Kétfajta elégedettséget mértünk: egyrészt, hogy az anya mennyire van megelégedve a partnerkapcsolatával, másrészt pedig azt, hogy általában hogyan érzi magát. A vizsgálatot a terhesség alatt kezdtük, majd folyattuk a gyerek csecsemő- és kisgyerekkorában" - mondta a kutatás vezetője, Ranghild Bang Nes.

 • Az általános elégedettség növekedett a szülés utáni első hónapokban, és a gyerek féléves korában tetőzött. Ezután zuhanásnak indult, a mélypontját pedig akkor érte el, amikor a kicsi hároméves volt.
 • A házastárssal való elégedettség nagymértékben meghatározza, hogy az anyák hogyan élik meg ezt az időszakot. Minél jobban érezte magát valaki ezen a területen a várandóssága alatt, annál jobb eredményt mutatott a következő három és fél évben.
 • Ennek ellenére a kutatók mindkét típusnál csökkenést fedeztek fel a csecsemő- és kisgyermekkorban. Már a terhesség késői szakaszában is csökkent a társsal való elégedettség mértéke, a tendencia pedig a gyerek hároméves koráig folytatódott.


 • Rajtunk is múlik, mennyire tesz boldoggá a baba


  "A kapcsolatunkkal való elégedettség jelentősen befolyásolja az élet egészéhez való hozzáállásunkat, fordítva azonban ez nem egészen így működik" - mondta Bang Nes, aki hozzátette, hogy ez a meghatározottság változik az idők folyamán.
 • A kapcsolattal való elégedettség a terhesség alatt és a szülés után van a legnagyobb hatással az életről alkotott véleményünkre.
 • A kisgyerekkor folyamán a kétféle elégedettség egyformán hat egymásra.
 • A társadalom más csoportjaival összevetve elmondható, hogy a norvég nők viszonylag boldogok életük ezen időszakában. "Valószínű, hogy a Norvégiára jellemző jóléti rendszer segít az ezekben az években jelentkező kihívások enyhítésében. Ezt azonban nem vizsgáltuk külön" - jegyezte meg Bang Nes.

  "A legtöbb felnőtt vágyik utódra. A gyermekáldás értelmet ad az életnek és gazdagabbá teszi. Jó érzés szeretni és tartozni valakihez. A kicsi azonban - hiába gondoljuk korábban - önmagában nem tesz boldoggá. Ezt hívják néhányan "szülői paradoxonnak" - tette hozzá Nes.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

  Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

  Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése (X)

  A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések