Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meddig tarthat a szülés utáni depresszió?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 3. | Frissítve: 2021. július 14.

Forrás: babaszoba.hu

Mikor jelentkezhet az újdonsült szülőknél depresszió? Illetve meddig tarthat ez az állapot?

Meddig tarthat a szülés utáni depresszió? (Fotó: Getty Images)
Shoshana Bennett három hónappal a szülés után kétségbeesetten kereste fel a nőgyógyászát: "Ha az életem ilyen lesz, nem akarok tovább itt lenni" - mondta neki. Ez 1983-ban volt, amikor az orvosok ismeretei még hiányosak voltak a depresszió azon típusát illetően, amely minden 7 új édesanyából 1-et érintett. "Nevetett és azt mondta, hogy minden friss anyuka így érzi, menjek, és csináljak valami olyat, amit élvezek, és majd elmúlik" - idézte fel a Parents.com-nak.
Hosszú évekig tartó küzdelme a szülés utáni depresszióval arra késztette, hogy üljön vissza az iskolapadba, és szerezzen PhD fokozatot pszichológiából. Dr. Bennett azóta úttörő szerepet játszik az anyai mentális egészség területén, és kiadott 4 könyvet a témában, hogy szerte a világon segítse a nőket ebben a tartós ürességérzetben, és a hangulatváltozás okozta szomorúságban.
Azoknak a nőknek, akiknél fokozott a kockázata a szülés utáni depresszió kialakulásának - például azok, akik már küzdöttek depresszióval, illetve premenstruációs szindrómával (PMS), vagy  premenstruációs diszfóriás rendellenességgel (PMDD) - érdemes ismernie az első tüneteket, és azt, mikor jelentkezhet a szülés utáni depresszió.

Mikor kezdődhet a szülés utáni depresszió?

Annak ellenére, hogy neve mást sugallhat, a szülés utáni depresszió már röviddel a szülés előtt jelentkezhet. - A szülés után tapasztalt tünetek már a terhesség alatt is előfordulhatnak - mondta Dr. Bennett, akinél a méhlepény megszülése után kezdődött a súlyos depressziós állapot.
Bár a szülés utáni depressziónak nincs különösebb oka, a szakértők szerint a szülés után az ösztrogén és progeszteron hormonok meredek csökkenése felelhet érte, és elindulhatnak azok a kisebb hormonális változások is, melyek a PMS idején a hangulatváltozásokat idézik elő. Az Egyesült Államok Szülészeinek és Nőgyógyászainak Kollégiuma szerint általában a szülés utáni első 3 hétre tehető a szülés utáni depresszió kezdete.

Meddig tarthat a szülés utáni depresszió?

Dr. Bennett elmondása szerint akkor kezdte el visszanyerni önmagát, amikor lánya két és fél éves volt. - A hajam újra szép hullámos lett, újra elkezdtem ízletes ételeket enni, és látni a színeket - fogalmazott. A megfelelő kezeléssel általában gyorsan javulhat a szülés utáni depresszió, de kezelés nélkül hosszú távon is maradhat.
A kutatások szerint minél tovább tart egy nőnél a szülés utáni depresszió, annál nagyobb a kockázata, hogy krónikus depressziót tapasztal. A JAMA Psychiatry-ban közzétett, 2018-as tanulmány szerint a szülést követő 2-8. hónapban súlyos depresszióval küzdő nők többsége még 10 év elteltével is tapasztal tüneteket. - Mint minden egyéb problémánál, minél előbb kezelik a szülés utáni depressziót, annál jobbak az édesanya esélyei - mondta Dr. Bennett.

Mikor jelentkezhet az apukáknál?

Szülés utáni depresszióban az édesapák kb. 5-10%-a szenved, melyet az alváshiány és sok egyéb tényező is okozhat - de természetesen nem a reproduktív hormonok, mint a nők esetében. Ez okozhat haragot, elhanyagolást, elvonulást, túlterheltséget.
Dr. Brandon Eddy, házassági és családterapeuta szerint a szülés utáni depresszió kapcsolatot mutat azzal, hogy érinti ez a párokat. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint azoknál a férfiaknál, akiknek párja szülés utáni depresszióban szenved, maguknál is nagyobb a kockázata a szülés utáni depressziónak, akár 24-50%-kal.
Az idővonal is nagyon hasonló lehet, mint az anyukáknál, az első hetek ugyanis mindkét szülőt megviselhetik, így az apáknál is jelentkezhetnek ekkor a depresszió tünetei. - Ha a szülés utáni depresszió tüneteit tapasztalja magán a pár valamelyik tagja, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnia. A szülés utáni depresszió kezelés nélkül csak rosszabb lesz - mondta Dr. Eddy.

A megfelelő kezelés

Dr. Eddy szerint a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja a leghatékonyabb, de nincs szüksége minden páciensnek gyógyszerekre. A szakember annak is hangsúlyozta a fontosságát, hogy olyan terapeutával, orvossal dolgozzon együtt a szülő, aki kimondottan az anyai mentális egészségre szakosodott. - Nincs nagyobb ajándék a gyermeknek - tette hozzá -, mint egy boldog, egészséges, erős szülő.
(Cikk forrása: parents.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések