Baba

Meddig lehet felhasználni az anyatejet?

Milyen körülmények között, hol és meddig lehet tárolni a lefejt anyatejet, hogy még fogyasztható legyen?
2019. Február 04.
Meddig lehet felhasználni az anyatejet?

Ha bármilyen oknál fogva tárolnod kell az anyatejet, az első fontos lépés, hogy az anyatejet a megfelelő körülmények között és steril edénybe kell lefejni. Ha bármilyen eszközt használunk a fejéshez (tehát nem csupán a kezünkkel fejünk), akkor nagyon fontos maga az eszköz fertőtlenítve legyen. Ezen is múlik, hogy fogyasztható lesz-e az anyatej a tárolás után. Ha ugyanis nem figyelünk arra, hogy az eszközök sterilek legyenek, akkor nagyon sok baktérium kerülhet be a lefejt anyatejbe. Ha kézzel fejünk, akkor természetesen a kezünket kell alaposan fertőtleníteni és utána alaposan leöblíteni.

Az anyatejet lezárt, steril edényben (üveg, műanyag, szilárd falú, légmentesen záródó) vagy anyatejgyűjtő zacskóban érdemes tárolni. Anyatejgyűjtő zacskóban maximum 72 óráig szabad tárolni a lefejt anyatejet, mert könnyen sérül és a zacskó falára tapadhatnak az anyatej értékes összetevői.

Az anyatejes edényt a hűtőben a polcon érdemes tárolni, nyers hústól, tojástól, földes árutól távol és semmiképpen sem a hűtő ajtajában, mert nyitáskor a hőmérséklet megváltozhat.

Fontos, hogy a hűtőben lévő hőmérsékletet hőmérővel ellenőrizzük.

A lefejt tejet akkora adagokban célszerű lefagyasztani, amennyit egyszerre elfogyaszt majd a baba. Frissen fejt tejet soha ne öntsünk rá a már lefagyasztottra.

Meddig és hol tároljuk az anyatejet?

A lefejt anyatejet

  • szobahőmérsékleten, 25 Celsius fok felett 4 óráig
  • szobahőmérsékleten, 25 Celsius fokig 6-8 óráig
  • hűtőszekrényben, 4-5 Celsius fokban 3-5 napig
  • hűtőtáskában, jégakkuk között 24 óráig
  • hűtőszekrény fagyasztójában, -6 Celsius fokon 2 hétig
  • hűtőszekrény fagyasztójában, -12 Celsius fokon 3-6 hónapig
  • mélyfagyasztóban -20 Celsius fokon 6-12 hónapig.

Láthatjuk, hogy több esetben az ajánlás nem konkrét időpontot, hanem idő intervallumot ad meg, az óvatosság azt diktálja, hogy inkább menjünk biztosra és a minimális eltarthatósági időt vegyük alapul.A felolvasztott, de fel nem használt tejet 24 óráig szabad tárolni a hűtőben. Felbontás után 12 óráig használhatjuk fel. A felolvasztott tejet nem szabad újra lefagyasztani. A megmelegített, de fel nem használt tejet azonnal öntsük ki, ne tároljuk.

Hogyan melegítsük fel az anyatejet?

A felmelegítendő tejet keverjük össze (ne rázzuk!) és soha ne melegítsük mikróban. Meleg vizes fürdő alatt vagy a hűtőben egy éjszaka alatt hagyjuk kiolvadni. Az anyatejet 36-37 Celsius fokra kell felmelegíteni, erre a legjobb megoldás az elektromos üvegmelegítő, a vízfürdő, vagy a folyó, meleg víz. Arra figyeljünk, hogy a víz ne érintkezzen az edény szájával. Mielőtt a kisbabának adjuk az anyatejet, mindig ellenőrizzük le a tej hőfokát.(A cikk forrása: heimpalkorhaz.hu)Kapcsolódó cikkeink anyatej témában: