Baba

Meddig használjuk a bébiőrt?

A bébiőr megléte sok szülő számára megnyugtató, az eszköz segítségével akkor is figyelni tudják a babát, ha éppen a lakás egy másik pontján vannak. De meddig érdemes használni, mikor jön el az ideje annak, amikor már nincs szükség rá?
2022. Január 06.
Meddig használjuk a bébiőrt? (Fotó: Getty Images)

Brendan Knapp, a Parents.com szerzőjében is felmerült a kérdés annak apropóján, hogy 2 és 4 éves lányaik szobájában is van egy-egy bébiőr. Ahogy a portálon megjelent cikkében is írja, tudja, hogy sok szülő sokkal hamarabb hagyja abba az eszköz használatát, számára azonban nem egyszerű, hogy eltávolítsa a bébiőröket a gyermekei szobájából.

“Megszoktam, hogy néhány óránként felébredjek és megnézzem a monitorokat, hogy megbizonyosodjak arról, hogy minden rendben van a lányaimmal. Íme, a helyzetem: A feleségem nyugodtan átalussza az éjszakát, én pedig minden apró csattanásra és nyikorgásra felébredek, ami a bébiőrből hallatszik. Kikelek az ágyból, megnézem az összes fontos helyet, minden különös hangra figyelek, majd végül visszafekszem az ágyba. Minden reggel, amikor az ébresztőm megszólal, úgy indulok neki a reggeli rutinomnak, mint egy zombi.”

Azonban előbb-utóbb ideje felhagyni a bébiőrrel.

Lehetnek hátrányai a bébiőr túlzott használatának?

Természetes, hogy a szülők aggódnak a gyermekeik biztonságáért, de a bébiőr túlzott használata hosszú távon hatással lehet a gyerekekre. Az állandó éjszakai megfigyelés akár szorongásos problémákhoz is vezethet, ha a gyerekek emiatt kezdik megkérdőjelezni a saját biztonságukat. Dr. Rebecca Schrag Hershberg klinikai szakpszichológus elmondta a portálnak, hogy a gyerekek akár gondolhatják azt is, hogy: “lehetséges, hogy nem olyan biztonságos a helyzet, mert a szüleim úgy érzik, hogy figyelniük kell rám, ezért nyilvánvalóan veszélyes dolgok történhetnek az ágyamban”.

Egy másik dolog a közbeavatkozás is: Knapp felidézte, hogy gyakran hallja, hogy a lányai hívják, és azonnal a segítségükre akar sietni. Például olyan problémák esetén, mint egy cumi vagy egy plüssállat előkeresése, kicserélése. Jennifer Brosnick engedéllyel rendelkező szorongáskezelési szakember szerint ezekre a hívásokra adott gyors válasz akadályozhatja a gyerekek önmegnyugtatási képességét, ami egy kritikus megküzdési mechanizmus.

“Ha a szülő az egyetlen, aki megnyugtathatja a gyermeket, az szorongásos zavart okozhat benne” – magyarázta. A szakember szerint a szülőknek meg kell kérdezniük maguktól, hogy azért teszik-e ezt, mert valóban egy biztonsági problémáról van szó, és tudniuk kell, hogy mi történik a szobában.  Vagy éppen ez valamilyen  módon táplálja a szorongásukat, és nem nyújt nagyobb biztonságot, mint amennyit nyújtana, ha nem figyelik a gyerekeket.

A szakemberek szerint azért is fontos egy idő után ebből visszavennie a szülőknek, mert ezek a szokások folytatódhatnak  akkor is, amikor a gyermek kezd felnőni. Gary T. Marx, az MIT professzor emeritusa sokat írt és beszélt a gyerekek felügyeletéről, figyeléséről, és szerinte ez gyakran nem áll meg a bébiőröknél, és a szülők később a telefonokat és okoseszközöket is nyomon követhetik a félelmeik miatt.  Ha úgy érzik, a gyerekük veszélyben van, akkor lehet ellenőrizni, de ezt a határt alapos ok nélkül nem szabadna átlépni.

Mikor érdemes abbahagyni a bébiőr használatát?

Minden helyzet, minden család más, így az is eltérő, ki és mikor használ bébiőrt, és mikor kell végleg kikapcsolnia az eszközt. Egyes babáknak hosszabb ideig lehet szükségük a megfigyelésre, például akkor, ha van valamilyen egészségügyi problémájuk. Nincs egy meghatározott ajánlott életkor arra vonatkozóan, mikor szükséges abbahagyni a bébiőrök használatát, de Dr. Hershberg szerint van ennek egy lejárati dátuma. “Amikor egy gyermek a fejlődése során már ki tudja fejezni az aggodalmát, érezni a saját terét és a magánszféráját – azt mondanám, valahol 3 és 5 éves kora között. De természetesen az ennél korábbi időponttal sincsen probléma. Az 5 éves kor pedig egy kicsit késeinek tűnik, minden egyéb tényező figyelembevételével” – mondta el a portálnak.

Brosnick a fokozatos használatot javasolja: például a zaj esetén történő figyelmeztetést magas fokozatra állítani, amíg a gyermek nem tölti be az 1 éves kort. A fokozatosság megkönnyítheti a babafigyelő használatának teljes elhagyását, amikor eljön az ideje.

Forrás: parents.com