Baba

Meddig cumizhat a gyerek?

A cumi nem ördögtől való találmány, de erre is vonatkozik az aranyszabály: használjuk okosan! Bizonyos kor felett jobb, ha már nem adjuk a gyermek szájába. De meddig cumizhat gyermekünk?
2019. Július 05.
Meddig cumizhat a gyerek?

A cumi nem modernkori találmány, hiszen 4500 évvel ezelőtti leletek tanulsága szerint már az egyiptomi szülők is használtak hasonló eszközt gyermekeik megnyugtatására. Amióta létezik a cumi, számtalan kérdés, félelem fogalmazódik meg mind a szakértőkben, mind pedig a szülőkben.

Az egyik ilyen állandó dilemma, hogy hány éves korig engedjük meg gyermekünknek, hogy cumit használjon. Sokszor úgy tűnik, késhegyre menő vitákat okoz ez a kérdés, ezt pedig mi sem példázza jobban, mint David Beckhamék este.

Cumi 4 évesen?

Hét évvel ezelőtt a Daily Mail egy gigantikus cikket szentelt annak a fényképnek, amelyen David Beckham és négyéves lánya, Harper volt látható. A Hollywoodban megörökített képen ugyanis Harper szájában cumi volt, ami az újság szerint világraszóló botrány ennyi idős korban.A lap természetesen számtalan szakértőt is megszólaltatott, és erőteljesen kritizálta Beckhamék nevelési módszerét. A híres futballista nem sokat késlekedett a válasszal és Instagram oldalán adta a világ tudomására, hogy senkinek nincs joga beleszólni abba egy fénykép alapján, hogy miként nevelik gyermeküket.De kinek lehet igaza ebben kérdésben? Valóban nem gond, hogy egy négyéves gyermek szájában időnként cumit látunk? Mivel segíthetjük elő, hogy ne legyen gond a későbbi elválással?

Azzal kapcsolatban, hogy mikor célszerű búcsút inteni a cuminak, nehéz egységes álláspontot megfogalmazni, ugyanakkor érdemes pár tanácsot megfogadni, hogy a későbbiekben ne okozzon gondot az elválasztás:

  • A cumihasználat során végig törekedjünk arra, hogy ne ez legyen az elsődleges nyugtatóeszköz, amit a gyermek szájába dugunk, azért hogy ne sírjon, vagy ne legyen nyugtalan!
  • A cumit elsősorban alvás előtt vagy evés után javasolt használni, és mindig csak addig, amíg a picinek szüksége van rá.
  • Törekedjünk arra, hogy ne alakuljon ki függőség a cumival kapcsolatban, és ahogy gyermekünk egyre nagyobb lesz, igyekezzünk más megnyugtatási lehetőségeket is felkínálni neki (ölelés, játék, éneklés, mese).

Hat hónapos kortól már érdemes ritkítani a cumizással töltött időt, több ok miatt is. Summi Sexton, orvos a WebMD-n közölt cikkben megemlíti, hogy a cumi ebben a korban már megnövelheti a középfülgyulladás kialakulásának esélyét, így érdemes ekkorra időzíteni a cumizással töltött idő mérséklését.Ez a későbbiekben segít a gyermeknek abban, hogy ne legyen túl erős a kötődése a cumihoz.A cumizással töltött idő mérséklését javasolja 6 hónapos kortól dr. Margie Danchin Royal Children’s Hospital (RCH) gyermekorvosa is blogjában. Ő úgy véli, 18 hónapos kor után nehezebb dolga lehet a szülőknek, hiszen a gyermek másfél-kétéves korában már jobban ragaszkodhat szokásaikhoz és a cumihoz is, és ekkor már alvási időn kívül is, vagyis napközben többet lehet a szájukban.

Mikortól érdemes teljesen elhagyni a cumit?

Egy bizonyos kor fölött az elhúzódó és folyamatos cumihasználatnak már lehet negatív következménye, például befolyásolhatja a fogak állását – figyelmeztetnek a szakértők.Emiatt fontos, hogy a kezdetektől fogva olyan speciális kialakítású és mindig a gyermek korának megfelelő fogszabályzós cumit válasszunk, amely a fogak természetes fejlődését figyelembe véve lett kifejlesztve, és nem zavarja a baba szájpadlásának, fogainak és ínyének fejlődését.Fontos azonban megérteni, hogy még ez a cumi sem jó, ha egész nap a gyermek szájában van, és célszerű legkésőbb 1,5-3 éves kor között elkezdeni a leszoktatást, 4 éves korára pedig teljesen le kellene szoktatni róla a gyereket, hiszen ezzel tudjuk biztosítani, hogy valóban ne okozzon zavart a fogak fejlődésében. Ezt a javaslatot olvashatjuk a Mayo Klinika ajánlásában is, amelyből kiderül, hogy bár a legtöbb gyermek magától megválik 2-4 éves kora között a cumitól, ha azonban nagyon ragaszkodna hozzá, akkor nekünk szülőknek kell segítenünk neki, hogy búcsút intsen a cumijának.Mindig szánjunk időt a cumi elhagyására, ne legyünk drasztikusak, hiszen minél idősebb a gyermek, annál jobban kötődhet a cumijához. Ezért kövessük a fokozatosság elvét, és mindenképp beszéljünk a gyermeknek arról, miért fontos a cumitól való elválás! Eleinte csak rövid időre vonjuk meg a cumit a gyerektől, aztán lassanként minden egyes nappal növelhetjük a cumi nélkül töltött órák számát.Ezek is érdekelhetnek: