Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Másképpen hatnak a gyógyszerek a férfiakra és a nőkre

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 17. | Frissítve: 2018. június 12.

Forrás: Medipress

A nemünk is befolyásolja azt, hogy a szervezetünk miként dolgozza fel a különféle gyógyszereket, különösen a fájdalomcsillapítókat és az antidepresszánsokat.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a férfiakra és a nőkre

A legtöbb ember gond nélkül bekap egy pirulát, ha rosszul érzi magát. A szakemberek azonban figyelmeztetnek, hogy a gyógyszer hatékonysága nem csupán a dózistól és a napszaktól, de a nemünktől is függ.
Ennek oka egyszerű: a hormonok és a gének nagyban befolyásolják, hogyan dolgozza fel a szervezet a gyógyszert. A friss kutatás azt is kiemeli, hogy manapság a nők olyan gyógyszereket szednek, amelyeket soha nem teszteltek kimondottan nőkön. A legtöbbször ugyanis azt hiszik a tudósok, hogy férfi és nő között nincs különbség ebben a tekintetben.
A Cell Metabolism című szaklapban publikált kutatás szerint fontos volna, hogy külön férfiakon és külön nőkön is teszteljék a különféle gyógyszereket, a gyakran egészen eltérő hatásmechanizmus miatt.
"Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az ibuprofen főként a férfiak számára hatékony fájdalomcsillapító, a nők esetében inkább az opioid fájdalomcsillapítók működnek. Míg a nők jobban reagálnak az SSRI antidepresszánsokra, a férfiak a triciklusos antidepresszánsok szedése esetén érik el nagyobb valószínűséggel a kívánt hatást" - mondja a tanulmány szerzője, Deborah Clegg professzor, a kaliforniai Cedars-Sinai Kórház munkatársa.
A szakember szerint problematikus, hogy minden kutatást - nem csak emberek esetében - nagyobbrészt férfiak, hímek bevonásával végeznek, és ideje volna külön tesztelni a gyógyszereken a nőkön, nőstényeken is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések