Baba

Más cumisüveg kell a hasfájós babáknak

Ha babád hasfájós, és cumisüveggel eteted, érdemes olyan cumisüveget választanod, amellyel csökkentheted a kellemetlen tüneteket. Mutatjuk, mit kell tudni az anti-colic cumisüvegekről.
2019. Június 24.
Más cumisüveg kell a hasfájós babáknak

A csecsemőkori hasfájásnak (kólikának) nem ismerjük sem a pontos okát, sem pedig a definícióját, pedig a babák kb. 10-20 százalékát érintő problémáról lehet szó. A hasfájós baba szülei azt tapasztalhatják, hogy a pici a születéstől számított második héttől nyugtalanná válik. Főként a délutáni és esti órákban vigasztalhatatlanul sír, mintha fájdalmai lennének, miközben lábait felhúzza, kezeit ökölbe szorítja, hasa pedig gyakran keménynek, puffadtnak tűnik. A panaszok a gázok távozásával vagy székletürítéssel enyhülnek.

A tünetek a baba 6-8 hetes kor körül csúcsosodnak, majd fokozatosan javul a helyzet, és a pici hat hónapos kora után szinte teljesen megszűnik a probléma.

Fontos tudni, hogy a hasfájás mind az anyatejjel, mind a tápszerrel táplált babáknál egyformán jelentkezhet, és a gyermek – az orvosi vizsgálat szerint – egészséges, sírásának pedig nincs kézzel fogható oka. A hasfájás tehát nem betegség, hanem egy átmeneti jelenség, ami azonban mind a szülő, mind pedig a gyermek számára embert próbáló lehet, hiszen az egyre kimerültebb szülő nehezen vagy nem tud megfelelően reagálni a baba igényeire, aki sírással fejezi ki érzéseit.

Mikor tekinthetjük hasfájósnak a kisbabát?

Dr. Morris Wessel 3-as kritériuma szerint, akkor, ha:

  • Legalább napi 3 órán át sír a baba,
  • hetente legalább háromszor jelentkezik a probléma,
  • és legalább 3 héten át elhúzódó gondról van szó.

De mi lehet ennek a hasfájásnak az oka?

Szoptatott csecsemők esetében érdemes az anya étrendjét átgondolni, míg a tápszerrel etetett babáknál a tápszerre való érzékenység is felmerülhet. Hasfájást okozhat, ha a baba túlságosan mohón eszik, habzsol és sok levegőt nyel, de hasonló tüneteket okoz a túletetés is, vagy valamilyen táplálékérzékenység (tej, liszt). Végül fontos kiemelni a büfiztetés hiányát.

A hasfájós baba etetése

cumisüvegből etetett baba a tápszerrel együtt levegőt is nyel, ami a gyomrában légbuborékot képez és nyomást gyakorol, ezáltal hasfájást okoz. Ezen elsősorban az alapos büfiztetéssel és a megfelelő etetési pozícióval tudunk segíteni.

Érdekesség, hogy azokban a kultúrákban, ahol a babát magukon hordozzák az édesanyák, jóval kevesebb hasfájós tünetről számolnak be a szülők. Ennek az az oka, hogy a baba függőleges pozícióban van, és az anya mozgása is segít abban, hogy a pocakját feszítő gázok távozhassanak. Emellett persze a testi kontaktus, az anya közelsége, illata is megnyugtató a baba számára.

A cumisüvegből etetés során mi is igyekezzünk függőleges helyzetben, ülve tartani a picit, és gyakran álljunk meg büfiztetni, ez jelentősen csökkenti ugyanis a lenyelt levegő mennyiségét.

+1 TIPP: A tápszer elkészítése során minél többet keverjük, rázzuk a készítményt, annál több levegőbuborék kerül bele. Ezért, ha tápszert készítünk a babának, hagyjuk 5 percig állni, hogy a felesleges levegőbuborékok távozhassanak az etetés előtt.

Mivel segíthetünk még a babának?

Cumisüvegből etetett, hasfájós gyermekek esetében a cumisüveg és az etetőcumi kiválasztásával is sokat tehetünk azért, hogy a hasfájós tünetek csökkenjenek. Ma már elérhetőek a piacon olyan speciális, hasfájáscsökkentő kialakítással rendelkező cumisüvegek (az ún. anti-colic cumisüvegek), amelyek jelentősen csökkentik a lenyelt levegő mennyiségét. Ezek a cumisüvegek ugyanis olyan egyedi szelepekkel vagy szellőzőnyílásokkal rendelkeznek, amelyek elősegítik a levegőáramlás szabályozását, és megakadályozzák, hogy a baba evés közben túl sok levegőt nyeljen.

A hasfájós cumisüvegek kialakítása lehetővé teszi, hogy a babának ne kelljen fekvő pozícióban ennie, hiszen az etetőcumi még vízszintes helyzete esetén is telítve lesz, így a baba ülő helyzetben is tud enni.

Természetesen egy ilyen cumisüveg sem garancia arra, hogy a hasfájás varázsütésre elmúlik, ugyanakkor hatékonyan segíthet a tünetek csökkentésében.

Szakértő: Kálmán Eszter, védőnő, rendszerterapeuta.

Kapcsolódó cikkeink: