Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Maradandó szövődménynek tűnik a koronavírus egyik tünete

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 4.

Forrás: 444.hu

A koronavírusnak több tipikus tünete is van, de néhány tünet sok esetben tartósnak bizonyult.

Maradandó szövődmények tűnik a koronavírus egyik tünete (fotó: Getty Images)
A koronavírusos megbetegedésnek az egyik különös tünete a szaglás-és ízérzékelés elvesztése, most úgy tűnik, hogy tartós szövődménye a megbetegedésnek. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint 417, enyhe koronavíruson átesett európai 88 százaléka ízérzékelés-, míg 86 százalékuk szaglásvesztésről számolt be. Többségüknél még azután is megmaradtak ezek a tünetek, hogy minden más tünetük elmúlt.
A kutatás előzetes eredményei szerint egynegyedük két héttel a felépülése után már visszanyerte szaglását és ízlelését. Hogy a többieknél mennyire tartós az állapot, azt majd az idő dönti el, újabb felmérésekkel tudják majd csak kideríteni - írja a 444.hu.
A szaglás elvesztése Pamela Dalton érzékeléskutató szerint azért lehet különösen megrázó, mert nem is tudatos cselekvés, vagyis "úgy veszítjük el tudatosságunk egy részét, hogy előtte fel se ismertük, hogy minden nap használjuk". Dalton szerint ez azért is hatással lehet az érzelmeinkre, mert szaglás híján nem érzékeljük kedvenc ételeink, vagy éppen szeretteink illatát, ezért a szervezetünk kevesebb szerotonint termel.
A lelki megrázkódtatáson kívül a szaglás és ízlelés elvesztése azt is magával hozza, hogy vannak, akik így nem kívánnak enni, komolyabb súlyt is veszíthetnek. Veszélyes adaléka lehet tovább, hogy sok mindent nem érzékelünk így a világból, például a gázszagot gázszivárgáskor, vagy ha valami odaég.
A norwichi University of East Anglia kutatói azt vizsgálták még a járvány kirobbanása előtt, hogy milyen érzetekkel jár, ha nem érzünk ízeket és szagokat. Egyik alanyuk egy kismama, azt mondta, nagyon nehéz volt kötődnie újszülött gyermekéhez, mert nem érezte az illatát. Másokat többé nem érdekelt a főzés, sokan súlyvesztésről, vagy éppen hízásról számoltak be.
Nem tudjuk sem azt, hogy meddig tarthat ez a tünet és azt sem, hogy miért alakul ki egyáltalán. A miértekre eddig csak hipotézisek születtek. Danielle Reed, a Monell Chemical Senses Center társigazgatójának elmélete szerint mivel a szagreceptoraink közvetlen összeköttetésben állnak az agyunkkal, vagy ahogy ő magyarázta "lényegében olyanok, mint egy autópálya az agyba", kvázi "öngyilkosok" lesznek, hogy megelőzzék az agy megfertőződését a vírussal. "Vagyis akár egészséges reakció is lehet a vírusra, ami ha nem működne, a fertőzöttek sokkal betegebbek lennének" - mondta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések