Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már otthon vannak a debreceni négyes ikrek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 2.

Forrás: MedicalOnline

Hazamehettek a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikáját az október 24-én született négyes ikrek. A koraszülött babák 5 hétig voltak kórházban, jól vannak, erősek és egészségesek.

Már otthon vannak a debreceni négyes ikrek (fotó: unideb.hu)
Egy igazi csapatmunka, a szülészet és a neonatológia, valamint más szakterületek együttműködésével értük el, hogy az édesanya és a babák szövődménymentesen hagyhatják el a klinikát. Négyes ikerterhesség nálunk legutóbb 3 éve, azt megelőzően pedig 30 éve volt. Az asszisztált reprodukciós technikák fejlődésével az ikerterhesség viszont egyre gyakoribb, a klinikán jelenleg is 20 ikerterhes kismama van a szüléshez közel -  mondta Krasznai Zoárd Tibor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.
A babák császármetszéssel születtek meg, és 5 héttel a szülés után szövődménymente gyermekágyas időszakot követően térhettek haza. A három kislány és a kisfiú 1230 és 1750 gramm közötti súllyal, a terhesség 32. hetében születtek, kielégítő állapotban, de légzéstámogatást igényeltek. Mára minden baba több mint két kiló. Hazatérésük után a szülők folyamatos kapcsolatban maradnak a debreceni klinika orvosaival, akik az otthoni szakembereket is felkészítették a babák gondozására - írja a medicalonline.hu.
Tartottunk egy hazaadás tervező találkozót, ami az országban csak nálunk van. Meghívtuk többek között a babák háziorvosát, a területileg illetékes védőnőt, és a mentorprogram részeként olyan anyákat, akiknek szintén koraszülött babáik vannak és támogathatják a szülőket. Megbeszéltük, mi vár otthon a családra, hogy alakul a táplálás, az oltások rendje. Szoros kapcsolatot tartunk a családdal, legközelebb két hét múlva jönnek vissza kontrollra - ismertette Rózsa Tímea, a gyerekek kezelőorvosa, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa.
Ricsi és Panna nagyon aktívak, már most látszik, hogy erős egyéniségek, az etetésnél is kikövetelik az elsőséget. Anita és Anna lényegesen nyugodtabb. Érdekesség, hogy akik a pocakban is egymás mellett voltak, nagyon szeretnek egymáshoz érni. Ha el is vannak fordítva egymástól, rövid idő alatt visszafordítják az arcukat és összebújnak - mondta az édesanya, Nagyné Kozák Anita.
Az édesapa az elmúlt egy hónapban folyamatosan ott volt a felesége, és a négy baba mellett. Otthonunkban mindent előkészített a hazatérésre. Igazi hősként tekint párjára, Anitára.
Az elején nem nagyon tudtam felfogni a történteket, de már egyre nagyobb a kötődés közöttünk. 5 hete folyamatosan a feleségemmel és a gyerekeimmel vagyok, az etetéseket is elsajátítottam, igyekszem mindenben segíteni, levenni a terhet a feleségemről - nyilatkozta az édesapa, Nagy Richárd.
A szülők úgy fogalmaztak, hogy óriási segítséget kaptak az orvosoktól és a szakdolgozóktól ahhoz, hogy egészségesen vihessék haza mind a négy kisbabát és elboldoguljanak a picikkel otthonukban is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések