Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már az anyatejjel magunkba szívhatjuk a zöldségszeretetet

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 8. | Frissítve: 2017. augusztus 9.

Forrás: Medipress

Egy friss tanulmány szerint, ha azt akarjuk, hogy gyermekünk szívesen fogyasszon zöldséget, a szoptatás során már a kismamának is sok zöldséget kell ennie.

Már az anyatejjel magunkba szívhatjuk a zöldségszeretetet

Azok a csecsemők ugyanis, akik zöldség ízű anyatejet szívtak magukba életük első hónapjaiban, később sem fognak fintorogni, ha zöldség kerül a tányérjukra.
Amint arról a kutatást vezető Julie Mennella biopszichológus kifejtette, ha egy várandós nő zöldséget fogyaszt, azok megízesítik a magzatvizét, később pedig az anyatejét is, így ezek az ízek a magzatba, illetve az újszülöttbe is átjutnak, aki így hamar szokva lesz ezekhez az ízekhez.
A legtöbb kisgyerek sajnos nem fogyaszt elegendő zöldséget, és ahogy a felnőttek többsége, úgy ők is inkább az édességet, sós rágcsálnivalókat, cukros üdítőitalokat választják, ami hamar elhízáshoz, illetve különféle krónikus betegségek kialakulásához vezethet.
Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban közzétett vizsgálat során Mennella 97 szoptató kismamát kísért figyelemmel, akiket öt csoportba osztott. Egy hónapon át a kismamák három csoportja szoptatás előtt fél csésze répát, zellert, céklát tartalmazó zöldséglevet ivott, az egyik csoport a baba kéthetes korában, a másik másfél hónapos korában, a harmadik pedig 2,5 hónapos korában kezdte a zöldséglé-fogyasztást. A negyedik csoport tagjai három hónapon át folytatták a zöldséglé-ivást, az ötödik csoport pedig kontrollcsoportként működött, az ide tartozók egyáltalán nem ittak zöldséglevet.
Amikor a csecsemők hozzátáplálása megkezdődött, videóra vették, ahogy az anyukák kínálják a gyermekeiket, és megfigyelték, milyen érzelmek ülnek ki a kicsik arcára. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknél az anyatej már zöldségízű volt, azok szívesebben ették például a répaízű gabonapelyhet, mint a semleges ízűt, vagy az ismeretlen brokkoli ízűt, és minél korábban találkozott valaki az adott ízzel, annál lelkesebben ette az olyan ízű táplálékokat.
A szakember hozzátette, hogy akik netán nem tudnak szoptatni, vagy már nagyobb a gyerekük, azoknak sem kell kétségbeesniük, hiszen a példamutatás is sokat ér a gyerekek szemében. Vagyis, ha a szülők sok zöldséget fogyasztanak, és a gyermekük azt látja, hogy ezek finomak és nincs velük semmi baj, akkor ők is követni fogják a példát és szívesen fogják fogyasztani a különböző zöldségféleségeket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák