Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Már a féléves babáknál is fellelhetők az empátia jelei

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 24. | Frissítve: 2020. június 23.

Forrás: MTI

Már hat hónaposan empátia jeleit mutatják a csecsemők - állapították meg izraeli kutatók.

A Ben Gurion Egyetem (BGU) és a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HUJI) tudósai hat hónapos gyerekek empátiakészségét vizsgálták, hogy megértsék, mely helyzetekben nyilvánítják azt ki és melyekben nem.
Már a féléves babák empátia jeleit mutatják
A kutatók először megmutattak a csecsemőknek két videót, amelyben egy négyzet alakú figura felsétál egy hegyre és félúton találkozik egy kerek figurával. Az egyik videóban az utóbbi karakter barátságos és kedves volt, a két alak együtt tért vissza a hegy lábához. A második videóban azonban a kerek figura bántalmazóként lépett fel, megütötte a négyzet alakú figurát, amely összekuporodva sírt.
Ezt követően a gyerekek választhattak a két négyzet alakú, különböző színű figura közül. A kicsik több mint 80 százaléka azt a figurát választotta, amelyik bánatos volt.
Ezután ismét videót mutattak nekik ugyanazokkal a karakterekkel, ezúttal azonban már nem látták a csecsemők, hogy mi váltja ki a figurák érzelmeit. Ebben az esetben a gyerekek nem mutattak nagyobb vonzalmat vagy empátiát egyik alak iránt sem.
A szakértők szerint az eredmények azt jelentik, hogy életük első évében a gyerekek már érzékenyek mások negatív érzéseire, és képesek ítéletet alkotni a kontextusról, amelyben jelentkeznek ezek az érzelmek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák