Baba

Már a babák is a nemüknek megfelelő játékot választják

Bár manapság már a lányokból is lehet űrhajós és a fiúk is kivehetik részüket a házimunkából, egyes nemspecifikus sztereotípiák már akkor érvényesek, amikor a gyermekek még nem is tudnak járni - derült ki egy kutatásból.
2010. Május 28.

Amikor a kilenchónapos kisfiúknak hét különböző játékot kínáltak, azok az autót, a markolót és a focilabdát választották, míg a lányok a babakonyhát, a babákat és a macikat részesítették előnyben. Azt egyelőre még nem lehet eldönteni, hogy ez ösztönösen történik-e, vagy a szülők és a társadalom elvárásai ilyen korán érvényesülnek.

Az 1970-es és 80-as években a fejlődéskutatók körében népszerű téma volt a “természet kontra nevelés” és sokat tanulmányozták a fiúk és lányok játéka közti különbséget, ezek azonban nem hoztak egyértelmű eredményeket. Az ezután következő időszakban a nemi szerepek megváltoztak: az apák jobban kiveszik a részüket a gyermeknevelésből, az anyák pedig gyakrabban vállalnak munkát az otthonukon kívül, ennek ellenére a játékok marketingje továbbra is hordozza a sztereotípiákat.

Sara Amalie O’Toole Thommessen, a londoni City University doktorandusza 83, 9 hónap és három év közötti gyermek játékát figyelte három percen át és feljegyezte, a gyermekek melyik játékszerrel mennyi időt foglalkoztak. A fiúkat akkor sem érdekelte a játékmackó, ha annak kék színe volt. A nemek közti különbség az életkor előrehaladtával egyre kifejezettebbé vált, a 27-36 hónapos lányok például idejük felét a babákkal töltötték és már nemigen érdekelte őket a maci, amit pedig korábban érdekesnek találtak. A fiúk pedig az idő 87 százalékában az autókkal és a markolóval játszottak, miközben ügyet sem vetettek a labdára.

Egy 2001-es tanulmány már felvetette, hogy már az egynapos fiúcsecsemők több időt töltenek a mozgó dolgok nézésével, miközben a lányokat inkább az arcok érdeklik. A társadalom hatását azonban nem szabad alulbecsülni, mivel a szülők kezdettől fogva máshogyan kezelik a fiú- és lánybabákat. Később a fiúkat gyakrabban buzdítják aktívabb, a kislányokat pedig csendesebb játékra.

Már a babák is a nemüknek megfelelő játékot választják

“Ha kisfiunk kedvenc játékai az autók, akkor is beszélgessünk vele a gondoskodásról” – javasolja Walter Gilliam, a Yale Egyetem fejlődéskutatója. “A babákkal játszó lánnyal is labdázhatunk vagy szaladgálhatunk néha, hadd ismerjék meg a lehetőségeket és dönthessenek saját maguk.” A gyermekek játékválasztását az sem befolyásolja, mennyi házimunkát végez az apa vagy dolgozik-e az anya. Az eredményekről a Brit Pszichológiai Társaság konferenciáján számoltak be.

Ezeket is olvasd el:

  • Fiús-lányos tulajdonságok
  • Mi a jó a járgányokban?
  • Melyik is a gyengébbik nem?
  • De jó, hogy lány!
  • Forrás: Medipress