Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Magas a vérnyomásod? Szoptass!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. november 15. | Frissítve: 2015. december 22.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu

A legújabb kutatásokból úgy tűnik, a kizárólagos szoptatás sok egyéb jótékony hatása mellett az anya vérnyomását is csökkenti. Vajon mi lehet a titka?


Az anyatej gyermekre gyakorolt jótékony hatásai ma már közismertek, és egyes kutatások azt is bizonyították, hogy a szoptató nők kevésbé vannak kitéve a magas koleszterinszint, a diabétesz és a szívbetegség veszélyének. Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban most megjelent új tanulmány szerint emellett ezeknek az anyáknak a vérnyomása is alacsonyabb lehet.

A szoptatás csökkenti a hasmenés és a fülgyulladások gyakoriságát és súlyosságát a csecsemőknél, valamint hosszú távú egészségvédő hatásával is számolhatunk. A megfelelően hosszú ideig szoptatott gyerekek körében felnőttként ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz és az elhízás.Az Egészségügyi Világszervezet ezért azt ajánlja, hogy 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel tápláljuk gyermekünket, majd a szilárd étel bevezetése mellett folytassuk a szoptatást kétéves korig vagy azon túl.

Az Észak-Karolinai Egyetem tanára, Dr. Alison M. Stuebe által vezetett kutatás most a szoptatás és az anya vérnyomása közti összefüggést vizsgálta. A megfigyelésbe 56 ezer anyát vontak be, akik közül 8900-nak volt magas a vérnyomása. A szakértők úgy tapasztalták, hogy azok, akik egyáltalán nem szoptattak, 22 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek a problémától, mint azok, akik legalább hat hónapon keresztül anyatejjel táplálták csecsemőjüket.

Ez az eredmény ugyan nem bizonyít közvetlen összefüggést a két dolog között, állatkísérletek azonban azt mutatták, hogy az oxitocin nevű hormon - amely a szoptatásban (közelebbről a tejleadó refelxben) is szerepet játszik - késlelteti a magas vérnyomás kialakulását.

Szoptatás magas vérnyomással?


Szerepe lehet az eredményben a prolaktin hormonnak is, amely nyugtató, álmosító hatású, segíti a relaxációt.

Az anya és a baba egészsége érdekében a kutatók javasolják, hogy mindenhol ösztönözzék és könnyítsék az anyatejes táplálást. Előnyös lenne bárki számára elérhetővé tenni a szoptatási tanácsadók szolgáltatásait. A szakemberek elérhetőségei az interneten is megtalálhatók.

Hasznos cikkek a témában:
 • Mi minden van az anyatejben?
 • Amit az anyatejes táplálásról tudni érdemes
 • Meddig szoptassunk?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Kevesebb köhécselés idén ősszel?

  Levegőtisztítót teszteltünk!

  Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

  Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák