Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

MMR kötelező védőoltás

Szerző: Babaszoba.hu

2006. december 20. | Frissítve: 2020. május 9.

Lektor: Dr. Kulcsár Andrea

Forrás: HáziPatika.com

A morbilli(kanyaró)-mumps-rubeola elleni, 15 hónapos és 11 éves korban adott kötelező Priorix oltás gyengített élővírus vakcina, melynek gyártásánál az oltóanyagvírust csirkeembrió szöveten szaporítják.

MMR kötelező védőoltás

A morbilli(kanyaró)-mumps-rubeola elleni, 15 hónapos és 11 éves korban adott kötelező Priorix oltás gyengített élővírus vakcina, melynek gyártásánál az oltóanyagvírust csirkeembrió szöveten szaporítják. Konzerválószer helyett az oltóanyag stabilitását zselatin biztosítja, a baktérium szennyezést a neomycin tartalom védi ki. Az oltóanyag tojásfehérjét NEM tartalmaz.

Ki nem kaphat MMR oltást? Oltási ellenjavallat

  • Lázas, beteg gyermek nem oltható.
  • Immunhiányos állapotban (daganatellenes kezelés, veleszületett immunhiány) Védőoltási Szaktanácsadó konzultáció szükséges!
  • Immunglobulin pótlás vagy vérkészítmények az oltás védőhatását csökkentik. Ilyen készítmény adása esetén kivárási idő szükséges (3-12 hónap)
  • Terhesség alatt oltás nem végezhető. Fogékony nő oltását terhesség után mielőbb (még szoptatás alatt) el kell végezni!
  • Súlyos szisztémás neomycin allergia esetén az oltás ellenjavallt, de neomycin szemcsepp alkalmazása esetén észlelt kötőhártya izgalom esetén az oltás megengedett!
  • Terhesség alatt élő kórokozó tartalmú oltóanyaggal nem lehet oltani. Terhes véletlen oltása esetén a terhesség megszakítás nem indokolt! Oltás után 28 nappal biztonsággal vállalható terhesség.

MMR oltási reakció, oltási betegség

Az oltóanyag élő, gyengített kanyaró, rózsahimlő és mumpsz vírusokat tartalmaz. A természetes fertőzéshez hasonló módon hat a immunrendszerre. Az oltás utáni 7-21 nap között jelentkezhet oltási reakció lázzal. Amennyiben láz mellett kanyaró-, rubeolaszerű kiütés (morbilliform, rubeoliform) jelentkezik, esetleg kétoldali nyálmirigy duzzanat észlelhető, oltási betegségről beszélünk. Az oltási betegség nem fertőz, a tünetek enyhék, a folyamat rövid idő alatt (2-3 nap) elmúlik.
Amennyiben az általános állapot romlása mellett indokolatlanul magas lázat (39-40 oC), kifejezettebb tüneteket tapasztalunk, orvosi vizsgálat szükséges. Minden esetben gondolni kell az oltási betegség idején jelentkező más kórokozó okozta fertőzésre, mely véletlen egybeesés, nem áll ok-okozati kapcsolatban az oltással.

Tévhitek az oltással kapcsolatban

A gyulladásos bélbetegségek, cukorbetegség és az autizmus nem állnak ok-okozati kapcsolatban az MMR oltással. A félrevezető publikációk mindegyikét megcáfolták nagy esetszámú vizsgálatokkal. Tojásfehérje allergia, asthma esetén az oltás szabadon végezhető. Szoptatás alatt és a szoptató anya környezetében az oltás megengedett.

Miért fontos, hogy minden gyermek be legyen oltva?

Azokban az országokban, ahol a tömeges oltásokat bevezették és az átoltottság magas szintű ( >98%), a kanyaró, a rubeola és a mumpsz előfordulása jelentősen csökkent. A védőoltás hatására ellenanyagok termelődnek a szervezetben, amelyek megvédenek a megbetegedéstől. Az oltottakban a vírus nem tud megtelepedni. A vírus cirkulációja a lakosságban csökken, mivel nem talál fogékony személyeket.
Azokat a betegeket, akiket alapbetegségük, immunrendszerük állapota miatt nem lehet oltani MMR oltással, a környezetük védi azáltal, hogy az oltott egyének "körbeveszik" a fogékony (nem védett) társukat, akik az immunizált személyektől nem fertőződhetnek. Ezt a jelenséget herd immunitásnak nevezzük.
Azok, akik egyéni megfontolásból megtagadják gyermekük oltását, mondván nincs betegség, hiszen mindenki be van oltva, visszaélnek a gyermeküket felelősséggel gondozó szülők és az összefogó társadalom által létrejött optimális helyzettel, egyben veszélyeztetik azokat a betegeket, akiknek oltása ellenjavallt, vagy életkoruk folytán még nem oltottak. Azok a gyermekek, akik önkényesen maradnak ki a kötelező oltásból, közösségbe nem járhatnak!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Anyatej: a baba legjobb védelmezője (X)

Az anyatej a természet tökéletes találmánya. A Nestlé szakértői is több évtizede kutatják és rengeteget tanultak már belőle.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák