Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lúgosítsuk, ami savas?

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. június 29. | Frissítve: 2015. november 6.

Forrás: babaszoba.hu

Akár a fogyás érdekel, akár a táplálkozásodat szeretnéd egészségesebb irányba terelni, előbb-utóbb belebotlasz a lúgosításba. Lényege, hogy étrended segítségével kedvezően befolyásolhatod, vagyis lúgos irányba terelheted szervezeted kémhatását.

Az elmélet megalkotója, dr. Robert O. Young A pH csoda című könyvében foglalja össze elmélete lényegét. Az új biológia legmeghökkentőbb állítása az, hogy minden betegség egyetlen közös okra, a test túlsavasodására vezethető vissza. Nem a különféle kórokozók többfrontos támadásától kell tehát tartanunk, hanem a savasodástól, mert az egyensúly felbomlása gyengíti meg olyannyira a szervezetet, hogy fogékonnyá válik a betegségekre. Az egyensúly felbomlásáért pedig elsősorban a rossz étrend, valamint bizonyos civilizációs veszélyforrások felelősek.Káros, savasító hatások dr. Young szerint

 • túl sok táplálék fogyasztása, ezen belül is a hús, a cukor, a tejtermékek túlsúlya
 • koffein fogyasztása csoki, kávé, tea, kóla formájában, mert ezek "erős savtermelők"
 • mobiltelefonok használata az erős mikrohullámú sugárzás miatt, amely roncsolja a sejteket, és emiatt számos betegség kialakulásáért felelős
 • környezetszennyezés, savas esők, a természetes vizek pH-jának változása, gyógyszerszedés, dohányzás Ami elengedhetetlen az élethez az új biológia szerint
 • igen nagy fontosságot tulajdonítanak a klorofillnak, a növények zöld festékanyagának, ezért is szerepel az étrendjavaslatban sok zöld növény
 • dr. Young napi egy deci olaj fogyasztását javasolja az Omega 1-től 9-ig terjedő skálán, például zsírsavforrásként az olívát, avokádót, mandulát, diót, szezámmagot említi többek közt
 • 20 testsúlykilogrammonként egy liter 9,5 pH-jú víz fogyasztása naponta, hiszen "az étel utáni sóvárgás gyakran a test víz utáni könyörgése" - oszlat el egy gyakori félreértést dr. Young.
 • dr. Young 1 gramm/5 testsúlykilogramm (tehát 50 kilós súly esetén 1 deka) nem hőkelezelt, nem fertőtlenített, nem finomított természetes só, például Himalája só fogyasztását javasolja.

 • Kipróbáljam?

  Nos, a kipróbálás az elsavasodásod mértékének megállapításával kezdődik, ehhez a nyál és vizelet pH-jának mérését ajánlják. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez azonban nem ad számodra is hasznosítható információkat, ahogy szakértőnk, dr. Berta Gabriella aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos kifejtette:

  - A nyál alapvetően lúgos kémhatását legfeljebb ideig-óráig boríthatja fel valamilyen savas étel vagy a cukor, de ez elsősorban a fogaknak árt. A vizelet pH-jának mérésével elsősorban a veseműködést tesztelhetjük. A kis ingadozások jók, mert a kiegyenlítő rendszer helyes működésére utalnak. A tartós eltolódás viszont kedvezőtlen, a lúgosság kedvez a baktériumok elszaporodásának, valamint vesekőképződés is előfordulhat, amely lúgos vagy savas irányba tolódás eredménye is lehet.

  A kipróbálásnak határt szab az is, ha megrögzött hús-, tojás-, vagy tej- és tejtermékfüggő vagy, és ezen nem is akarsz változtatni. Dr. Young szerint ugyanis az emberi szervezet felépítése a vegetáriánus táplálkozást feltételezi, és az állati fehérje fogyasztása ennélfogva kimondottan káros. Fel is sorolja szinte valamennyi súlyos rákfajtát, amelyek a túlzott állati fehérjefogyasztás következményeképpen lépnek fel. Az viszont valóban igaz, hogy egészségtelen, ha étrended túlzottan sok húst tartalmaz. Nem csak hizlaló hatása miatt, hanem azért is, mert így a kelleténél jóval több fehérjét fogyasztasz. A lúgosító diéta alappillére ezért a biotermesztésű, nyers zöldség, kis hányadban gyümölcs. A lúgosító étrend, a sav-bázis egyensúly helyreállítása után nem tiltja ugyan teljes egészében az állati eredetű fehérjét, de csak egészen minimális mennyiséget tart megengedhetőnek.

  Meghökkentő részletek

  Néha persze meghökkentően meredek dolgokat olvashatsz a lúgosítást népszerűsítő internetes oldalakon, például ezt: "Az elsavasodott testben az egészséges sejtek bomlani kezdenek... és különféle baktériumok alakulnak ki belőlük, melyek élesztő- és egyéb gombákká, végül penészgombákká válnak, és újabb savakat termelnek, így folytatódik az ördögi kör." Bár a fajok közti átalakulásra nem kell számítanod elsavasodás esetén sem, az igaz, hogy a természetes, normális pH megbomlásakor a bőrsérüléseken például elszaporodnak a baktériumok és gombák.

  Baj van a gyümölcsökkel?

  Elsavasodott kezdőknek a magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalom ellenére egyáltalán nem javasolják a gyümölcsevést a magas cukortartalom miatt, ennek ugyanis savasító hatást tulajdonítanak. Érdekes módon számos más fogyókúra is ellenségnek tekinti a gyümölcsök túlnyomó többségét. Ez azonban biztosan olyan javaslat, amellyel nem érhetünk egyet. A gyümölcsök nagyon is hasznos építőkövei étrendünknek. Persze a mértékletesség és az egyensúlyra törekvés fontos: nem jó, ha csak banánt eszel, és nyilvánvalóan árt, ha rengeteg agyonpermetezett szőlőt fogyasztasz - de nem savasító hatásuk miatt! Egyébként ha a lúgosító étrenddel már helyreállítottad a pH-dat, az étkezések között ehetsz gyümölcsöt is, bár az nehezen követhető, miért kapja némelyik gyümölcs a savasító, másik pedig a lúgosító címkét.

  Enyhén savasítónak tartott gyümölcsök: alma, narancs, szőlő, barack, szilva, ananász, körte

  Lúgosító: banán, citrom, meggy, és még a kiemelkedően magas cukortartalmú mazsola!

  Vagyis: nem javasoljuk, hogy lemondj a nyers, lehetőleg minél vegyszermentesebb, tehát alaposan megmosott vagy meghámozott gyümölcsök összetett, kedvező és vitaminkészítményekkel pótolhatatlan hatásáról! Azt viszont jól teszed, ha a neki tulajdonított lúgosító hatás ellenére sem eszel sokat mazsolából, mert igazi kalóriabomba, noha kétségkívül egészséges.

  A gabonák hasznosak

  Különösen a hajdina és köles lúgosító hatását dicsérik. A búza, rozs, zab, árpa állítólag savasít egy kissé, de zöldségekkel együtt fogyasztva kimondottan hasznosak, különösen a teljes kiőrlésű gabonák, amelyek magas rosttartalma segíti az emésztést, és véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A csírákat is nyugodt szívvel beépítheted a mindennap fogyasztott táplálékok közé! Tápanyagban, hasznos enzimekben, antioxidánsokban igen gazdagok, finomak, akár télen, a vitaminszegény hónapokban is termeszthetők a saját konyhádban, és a lúgosító étrendnek is alappillérei, különösen, ha hagyod, hogy kicsit megnőjenek és zöld színt kapjanak az ablakban!

  Fontos az egyensúly megtalálása az étkezésben

  Megszünteti a függőséget?

  A lúgosító étrend ajánlói kilátásba helyezik, hogy sok egyéb pozitív hatás mellett a koffein- és nikotinfüggés rabságából is szabadulhatsz. Ha komolyan betartod a javasolt étrendet, ez akár meg is valósulhat, de nem azért, mert a "lúgosság" önmagában csodákat művel, hanem azért, mert kizárólag egészséges, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, cukormentes ételeket fogyasztasz. Ennek következtében feltöltődnek raktáraid, életfolyamataid működése optimálisabbá válik, szervezeted megszabadul a kész és félkész ételek, adalékanyagok és állati zsiradék közvetítette mérgektől, ráadásul valószínű, hogy jelentős fogyást is tapasztalsz. Az eredmény magáért beszél: tele leszel energiával, frissességgel, életkedvvel és erővel! Ilyen állapotban valóban nem lesz szükséged pótszerekre, serkentőkre. A túlsúlytól való szabadulás eleve szárnyakat adhat, ráadásul szervezeted működését is optimalizálja. A felesleges mennyiségben jelenlevő zsírszövet ugyanis károsan befolyásolja egész anyagcserédet, hormonháztartásodat.

  Táplálékkiegészítők

  Bár a legtöbb lúgosító diétát kínáló szakember elismeri, hogy a pH-egyensúly helyes étrenddel is elérhető, szinte kivétel nélkül javasolják a táplálékkiegészítők beszerzését és fogyasztását, például a vizet lúgosító adalékanyagot és a koncentrált zöld táplálékot.

  Bővebb információk

  - a polc.hu-ról beszerezheted a két alapművet kedvezményes áron: Robert O. Young - Shelley Redford Young: A pH csoda (cédémelléklettel) 2465 Ft, valamint a Robert O. Young - Shelley Redford Young: A pH csoda fogyás, 2125 Ft
  - alkalive.hu: itt bevásárlólistát is találsz a lúgosítónak tartott élelmiszerekkel, fűszerekkel
  - lugositoetelek.com: itt remek, egészséges ételek receptjét találod, ezeket akkor is érdemes kipróbálni, ha nem győzött meg a lúgosítás
  - lugositas.info: itt is körülnézhetsz, ha bővebben érdekelnek a savasító, lúgosító hatások, mert megfontolandónak tartod a javaslatokat
  - drtihanyi.hu: itt lúgosító italok receptjét találod meg többek közt. Ezekkel biztosan csak jól jársz! Innen a legtöbb táplálékkiegészítőt is beszerezheted, ha ezt hasznosnak véled.

  Az orvos véleménye

  dr. Berta Gabriella aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos

  Miért őt kértük fel szakértőnek? A lúgosítás kérdéskörének behatóbb tanulmányozása során kiderült, hogy a szervezet sav-bázis viszonyainak komolyabb módosulásával halálközeli vagy sokkos állapotban levő páciensek esetében találkozik az orvos, mégpedig a kórház intenzív részlegén. A megfelelő sav-bázis viszonyok ugyanis az életben maradás legalapvetőbb feltételei közé tartoznak.

  Érdekes kérdés, hogy vajon megállja-e a helyét a lúgosító diéta elméleti alapja. Talán még emlékszel a gimnáziumi biológiaórákról a homeosztázis fogalmára. Ez a fő életműködések egyensúlyi állapota, a belső környezet állandósága, melynek fenntartására minden élő szervezet törekszik. Az emlősök, köztük az ember esetében például ide tartozik a kis határok között normális, állandó belső hőmérséklet biztosítása. Ezt nem befolyásolhatja számottevően, hogy odakint mínusz 30 vagy plusz 50 fok van; addig, amíg fokozott belső energiatermeléssel vagy hűtéssel ellensúlyozni tudod a szélsőséges időjárást, változatlanul 36 és 37 fok közötti lesz a hőmérsékleted. Nem fogsz belázasodni egy csésze forró teától, és kihűlni sem, ha jégkockákkal iszod az ásványvizet. Ha viszont nem győzi a belső fűtésed, és kihűlsz, a fagyhalál szélére kerülsz, vagy épp ellenkezőleg, hősokkot kapsz, a kórház intenzív osztályán van a helyed, ahol küzdeni fognak az életedért. Ugyanez lesz a helyzet, ha szervezeted pH-ja módosul kedvezőtlen irányban. Vagyis az egyensúly megbomlása életveszélybe sodor, s ha ez megtörténik veled, az intenzív terápiás szakorvos hatáskörébe kerülsz.

  - Belső környezetünk állandóságának alappilléreit szervezetünk sav-bázis viszonyai jelentik - fejti ki dr. Berta Gabriella. - Akkor működünk jól, ha a pH-nk 7,38 és 7,42 között van. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy testünk minden szegletében ennyinek kell lennie, ez az artériás, vagyis oxigénben dús vér normális kémhatása. Biztonsági rendszerek sokasága védi ezt a tartományt, melyet a szén-dioxid és a bikarbonát szervezeten belüli egyensúlya tart fenn. Ha felszaporodik a vérben a szén-dioxid, akkor savas irányba, ha pedig a bikarbonát lesz a kelleténél több, akkor lúgos irányba módosul az artériás vér kémhatása. Ugyanakkor a külvilággal közvetlen kapcsolatba kerülő testrészeink kémhatása savas, mégpedig azért, mert ez a védekezést szolgálja. Gátolja a baktériumok, gombák megtelepedését. A gyomor a legsavasabb, hiszen ide kerül minden, amit elfogyasztunk, pH-ja 1-2, savas kémhatású a hüvely, ezt szereti természetes baktériumflórája, a laktobacillus. Ha nem így volna, fertőzések alakulnának ki benne. Savas a bőrünk kémhatása is, és ennek is a védekezés a célja. A vizelet kémhatása valóban változó lehet például az elfogyasztott tápláléktól, gyógyszerektől, esetleg mérgektől, de ennek éppen az a magyarázata, hogy a szabályozó, kiegyenlítő rendszer része. Szervezetünkben más a sejten belüli pH, és más a vérre jellemző normális érték.

  - Munkája során mikor találkozik az aneszteziológus a sav-bázis egyensúly megbomlásával? - tettük fel a kérdést dr. Berta Gabriellának.

  - Ha a beteg nem lélegzik, vagy leáll a veseműködése, a keringése, alapjaiban rendül meg a sav-bázis egyensúly. Amikor a vérben légzés hiányában túl sok szén-dioxid lesz, a beteg az elsavasodás, vagyis acidózis állapotába kerül. Ha nem sikerül időben lélegeztetni, meghal. Mérgezés is okozhat a normális értékektől való tartós, életveszélyes eltérést, például ha a páciens lúgot, savat iszik. Kevésbé drasztikus eltolódás például akkor következhet be, ha a beteg tartósan hány, ilyenkor savhiány alakul ki a szervezetében, míg a tartós hasmenés esetében bázishiánnyal kell számolni.

  Nem éppen könnyű beleavatkozni a test sav-bázis egyensúlyába. Ha például lélegeztetni kell a beteget, savlekötőt kap azért, hogy a gyomorsav ne károsítsa visszafordíthatatlanul a gyomorfalat. Így azonban a védekezőképesség erősen csökken, a nem savas gyomortartalomban megjelennek a baktériumok, és a tüdőbe jutva tüdőgyulladást okoznak. Szén-dioxidban és tejsavban gazdag vérben nem képesek hatni a stresszhormonok, amelyek viszont létfontosságúak volnának az életben maradáshoz. Vagyis közvetetten úgyszintén a sav-bázis egyensúly megbomlásának következménye, ami történik. Ezeket a folyamatokat nem lehet diétával befolyásolni, hozzáteszem, hogy szerencsére. Kisebb pH-eltolódást kétségtelenül okozhatnak táplálkozással is összefüggő tényezők, a cukorbetegek pH-ja például enyhén savas irányba mozdul.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák