Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lesz elég agyhártyagyulladás elleni oltás

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 16.

Forrás: OGYÉI

Erre a hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség - tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a lakosságot.

Lesz elég agyhártyagyulladás elleni oltás

Mint arról már korábban is hírt adtunk a Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B (Bexsero) elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány.
Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, arra kérve a cégeket, hogy keressenek külföldi forrásokat és nyújtsanak be kontingens behozatali engedély kérelmet a hiányzó Meningococcus B elleni vakcinák behozatalára, hogy a magyarországi jelenleg extrém mértékű igényeket ki lehessen elégíteni. Az egyik nagykereskedő szállítmánya már a múlt hét végére beérkezhet, két másik gyógyszerforgalmazó cég is talált forrást, erre a hétre várható újabb vakcina szállítmány.
Az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt a kereslet az oltóanyagok iránt a sokszorosára növekedett, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány karácsony előtt két hét leforgása alatt több havi mennyiség fogyott el, ami a szükségletek pontos felmérését és a rendelést nehezítette.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan figyelemmel kíséri a készleteket, az Intézet főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla arra kéri a patikák vezetőit, csak valós igények esetén rendeljenek a rendelkezésre álló szűkös készletekből, ne raktározzanak felesleges készletet a gyógyszertárakban. A háziorvosok és gyermekorvosok közreműködését pedig abban kéri, hogy a rendelésnél a megkezdett oltási sorok folytatását prioritásként kezeljék, új oltási sort csak indokolt esetben indítsanak.
A meningococcusok felszíni poliszacharidjaik alapján 13 szerocsoportba sorolhatók, közülük az A, B, C, W-135, Y szerocsoportúak a leggyakoribb kórokozók. Földrajzi eloszlás szerint különböző szerocsoportok dominálnak az egyes országokban. Hazánkban a B és a C szerocsoport által okozott megbetegedés fordul elő leggyakrabban, a decemberben történt halálesetet a C típussal történt fertőzés okozta.
A gyermek-és felnőttek ellátását végző háziorvosok minden esetben meg tudják mondani, kinek, milyen vakcinát kell/érdemes beadni/megvásárolni. A témában további tájékoztatás az ÁNTSZ honlapján olvasható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák