Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lenőtt nyelv

Szerző: Babaszoba.hu

2007. szeptember 2. | Frissítve: 2015. november 30.

Forrás: Kismama magazin

Ha a nyelv alatt látható kis hártya túl rövid, a nyelv nem tud kellően mozogni. A nyelv hegye jellegzetesen behúzódik, a baba nem tudja hosszan kinyújtani.

Szopás közben ez a kis lenövés akadályozhatja a mellbimbó vályúszerű körülölelését. Ennek következtében előfordulhat, hogy a baba nem jut elég tejhez, vagy fájdalmas sérülést okoz már az első napokban a mellbimbón a kedvezőtlen szopástechnika miatt.

A rövid nyelvfék a csecsemők körülbelül öt százalékánál fordul elő, de csak bizonyos esetekben jelent szopási akadályt, és néha a beszédet is megnehezítheti. A nyelvféket gyermekorvos vagy fül-orr-gégész szakorvos vághatja fel, ha ez szükségesnek bizonyul - minél előbb, annál jobb. A művelet csupán néhány másodpercet vesz igénybe, alig vérzik, és a baba pillanatok alatt elfeledkezik róla. Ha nemcsak rövid, hanem vaskos is a nyelvfék, komolyabb beavatkozásra lehet szükség. Ez azonban igen ritkán fordul elő.

Ezek is érdekelhetnek:
 • A 20 leggyakoribb kérdés az újszülöttről
 • Biztos nyugodt, amikor alszik?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

  Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

  Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

  Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák