Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehet szoptatni mellimplantátummal?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. július 7.

Forrás: babaszoba.hu

Szabad-e szoptatni mellimplantátummal? Befolyásolja-e a tejtermelődést? Beszivároghat-e az anyatejbe, okozhat-e kárt a csecsemőnek? Tisztázzuk, hogy szabad-e szoptatni mellimplantátummal.

Lehet szoptatni mellimplantátummal? (fotó: Getty Images)
A mellimplantátummal rendelkezők nők két fő aggálya a szoptatással kapcsolatban a biztonság és a tejtermelődés.
Dr. Karen Horton, plasztikai sebész, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának tagja szerint az implantátumokkal való szoptatás nem káros, sőt, néhány kivételtől eltekintve a tejtermelődést sem befolyásolja. "Semmi okunk arra, hogy elkerüljük az implantátumokkal történő szoptatást" - mondta Dr. Horton a verywellfamily.com-nak, hozzátéve, hogy nincsenek különösebb biztonsági óvintézkedések, amelyeket meg kell tennünk, amikor a baba szoptatására készülünk.

Aggályok a szilikonnal kapcsolatban

Sok implantátummal rendelkező nő aggódik amiatt, hogy az implantátum tartalma - különösen, ha az implantátum szilikonból készült - beszivárog az anyatejbe, és károsítja a babát. Emiatt azonban nem kell aggódni, mondta Dr. Lauren Nigro, plasztikai sebész a verywellfamily.com-nak. "Az implantátumokkal történő szoptatás nem káros az anyára vagy a babára, és az implantátum tartalma nem kerül át a babára" - mondja Dr. Nigro.
A kutatások alátámasztják ezt. Egy tanulmány szerint az anyatejben lévő szilikon szintje nem különbözött az implantátummal rendelkező és az implantátum nélküli személyeknél.
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint a mellimplantátumok nem jelentenek ellenjavallatot a szoptatásra.

Tejtermelődés

A legtöbb esetben az implantátummal rendelkezők képesek sikeresen szoptatni gyermeküket. Egy 2016-os tanulmány szerint például az implantátummal rendelkező szülők 93%-a képes volt szoptatni. Egy másik tanulmány szerint a mellimplantátummal rendelkezők körülbelül 75%-a volt képes sikeresen szoptatni. A szoptatási nehézségek éppen azok szoktak lenni, mint az implantátummal nem rendelkezők esetében.
Bizonyos esetekben azonban az implantátumműtét befolyásolhatja a tejtermelésre való képességét. Mindez azonban attól függ, hogy hol végezték a bemetszéseket, mondja Dr. Michael Horn plasztikai sebész.
A tejtermelődést befolyásoló tényezők közé tartozhat még az implantátumok mérete és elhelyezése, valamint a műtét kivitelezésének módja, mondja Dr. Horn. Itt az a kérdés, hogy hónaljban történtek-e a bemetszések (ha igen, akkor nem kell aggódni), vagy a bimbóudvar körül - ez esetben nagyobb az esélye annak, hogy a tejcsatornákat elvágták.
Egy másik szempont, amit az implantátumokkal való szoptatással kapcsolatban szem előtt kell tartani, az, hogy egyáltalán miért volt szükség implantátumra. "Azoknál a nőknél, akiknél masztektómiát végeztek mellrák miatt, majd implantátummal mellrekonstrukciót, nem maradt meg a mirigyes emlőszövet" - magyarázza Dr. Nigro. Ráadásul azoknak, akiknek a kórtörténetében hipoplasztikus emlők szerepelnek, gondot okozhat a sikeres szoptatás, mondja Dr. Nigro.
De azt is hangsúlyozza, hogy nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni és próbálkozni kell. "Nem lehet igazán tudni, hogy mennyi tej fog termelődni, amíg meg nem próbáljuk a szoptatást" - mondja.
Azt minden szakértők kiemeli, hogy a baba számára a legjobb az anyatejes táplálás, az első 6 hónapban kizárólag, majd a hozzátáplálás után is legalább 2 évig. Az anyatej előnyeiről nincs vita, így azoknak is csak ajánlani tudják a szakértők, akiknek mellimplantátumuk van.

Biztonsági óvintézkedések

A szakértők egyetértenek abban, hogy az implantátumokkal való szoptatás biztonságos, és nem kell különösebb óvintézkedéseket tennie. Néha azonban az implantátumok komplikációkat okoznak. Íme, ezeket kell tudni a megelőzéséről és az esetleges óvintézkedésekről.
Fontold meg egy MRI vizsgálat elvégzését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az implantátum sértetlen-e. Tanulmányok kimutatták, hogy a szilikon nem szivárog az anyatejbe. Ennek ellenére, ha aggódsz, végeztess el egy MRI-vizsgálatot, hogy meggyőződj arról, hogy az implantátumok sértetlenek és nem repedtek meg. Ennek elvégzése azonban nem kötelező. Akárhogy is, az FDA azt javasolja, hogy az implantátumok beültetése után öt évvel, majd ezt követően két-három évente menjünk ellenőrzésre.
Mivel vannak, akik tejtermelődési problémákkal küzdenek, amikor implantátumokat ültetnek be, hasznos lehet, ha különös gondot fordítanak arra, hogy a tejellátás már a kezdetektől fogva jól alakuljon. Ennek érdekében Dr. Moses javasolja a gyakori szoptatást, a baba minél több időt töltsön mellen, ne korlátozzuk időben a szoptatás hosszát és gyakoriságát - ez igaz mindenkire, nem csak az implantátummal rendelkező anyákra.
Azt is érdemes tudni, hogy az implantátummal rendelkezők körében súlyosabb lehet a mellgyulladás, fájdalmasabb a duzzanat. Ugyanakkor ez nem ok sem a pánikra, sem pedig arra, hogy ne szoptasd a babát. Ha bármilyen szokatlan, fájdalmas tünetet tapasztalsz, keress fel egy szoptatási tanácsadót.
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések