Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehet, hogy az alvás minősége összefügg a nemi különbségekkel?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 16. | Frissítve: 2016. szeptember 22.

Forrás: Medipress

Sokan hallhatták már, hogy a nők hajlamosabbak az alvászavarokra, mint a férfiak. Az álmatlanságra például közel kétszer olyan fogékonyak, mint az erősebb nem. Lehetséges, hogy kapcsolat van az alvást szabályozó biológiai óra és a nemi eltérések között?

Lehet, hogy az alvás minősége összefügg a nemi különbségekkel?

A McGill Egyetem pszichiátria tanszékének és a Douglas Elmegyógyászati Egyetem a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent, Dr. Diane B. Boivin vezetésével készült kutatása szerint igen. Miután számításba vették a kutatási alanyok menstruációs ciklusát és a hormontartalmú fogamzásgátlók fogyasztását is, a szakértők kimutatták, hogy a biológiai óra másképp befolyásolja a férfiakban és a nőkben az alvást és az éberséget.
"Kiderült, hogy hasonló alvási ütemezés esetén a nők a biológiai órájuk hatására korábban alszanak el, és korábban kelnek, mint a férfiak. Ennek oka egyszerű: a nők biológiai órája egy keletibb időzóna felé van eltolva" - mondták a kutatók, hozzátéve, hogy ez a megfigyelt különbség a nemek között létfontosságú információ annak megértéséhez, hogy miért hajlamosabbak a nők az alvászavarokra, mint a férfiak.
A kutatás során az egészségügyi központ kutatócsoportja 15 férfiban és 11 nőben hasonlította össze az alvás és ébrenlét a biológiai óra által szabályozott változásait. A vizsgálatba bevont nők menstruációs ciklusai normálisak voltak, és menstruációs ciklusuk két fázisa alatt figyelték meg őket. Ez azért fontos, mert Dr. Boivin korábbi kutatása azt mutatta, hogy a menstruációs ciklus fázisa befolyásolja a testhőmérséklet és az alvás biológiai ritmusát.
"Alanyaink nem mutattak semmilyen alvászavart a kutatási időszakban. Mindamellett az eredményeink többek között annak megértésében segítenek, hogy miért ébrednek fel a nők reggel nagyobb valószínűséggel korábban, mint a férfiak, és érzik magukat fáradtabbnak az éjjeli alvás után" - tette hozzá Dr. Boivin.
A kutatás tehát arra is utal, hogy a nők biológiailag valószínűleg kevésbé alkalmasak az éjszakai munkavégzésre. Ennek a kérdésnek a részletesebb feltárásához, valamint a férfiak és a nők egészségének megfelelő intervenciók kidolgozásához azonban további kutatásokra lesz szükség.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Anyatej: a baba legjobb védelmezője (X)

Az anyatej a természet tökéletes találmánya. A Nestlé szakértői is több évtizede kutatják és rengeteget tanultak már belőle.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák