Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehet, hogy az alvás minősége összefügg a nemi különbségekkel?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 16. | Frissítve: 2016. szeptember 22.

Forrás: Medipress

Sokan hallhatták már, hogy a nők hajlamosabbak az alvászavarokra, mint a férfiak. Az álmatlanságra például közel kétszer olyan fogékonyak, mint az erősebb nem. Lehetséges, hogy kapcsolat van az alvást szabályozó biológiai óra és a nemi eltérések között?

Lehet, hogy az alvás minősége összefügg a nemi különbségekkel?

A McGill Egyetem pszichiátria tanszékének és a Douglas Elmegyógyászati Egyetem a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent, Dr. Diane B. Boivin vezetésével készült kutatása szerint igen. Miután számításba vették a kutatási alanyok menstruációs ciklusát és a hormontartalmú fogamzásgátlók fogyasztását is, a szakértők kimutatták, hogy a biológiai óra másképp befolyásolja a férfiakban és a nőkben az alvást és az éberséget.
"Kiderült, hogy hasonló alvási ütemezés esetén a nők a biológiai órájuk hatására korábban alszanak el, és korábban kelnek, mint a férfiak. Ennek oka egyszerű: a nők biológiai órája egy keletibb időzóna felé van eltolva" - mondták a kutatók, hozzátéve, hogy ez a megfigyelt különbség a nemek között létfontosságú információ annak megértéséhez, hogy miért hajlamosabbak a nők az alvászavarokra, mint a férfiak.
A kutatás során az egészségügyi központ kutatócsoportja 15 férfiban és 11 nőben hasonlította össze az alvás és ébrenlét a biológiai óra által szabályozott változásait. A vizsgálatba bevont nők menstruációs ciklusai normálisak voltak, és menstruációs ciklusuk két fázisa alatt figyelték meg őket. Ez azért fontos, mert Dr. Boivin korábbi kutatása azt mutatta, hogy a menstruációs ciklus fázisa befolyásolja a testhőmérséklet és az alvás biológiai ritmusát.
"Alanyaink nem mutattak semmilyen alvászavart a kutatási időszakban. Mindamellett az eredményeink többek között annak megértésében segítenek, hogy miért ébrednek fel a nők reggel nagyobb valószínűséggel korábban, mint a férfiak, és érzik magukat fáradtabbnak az éjjeli alvás után" - tette hozzá Dr. Boivin.
A kutatás tehát arra is utal, hogy a nők biológiailag valószínűleg kevésbé alkalmasak az éjszakai munkavégzésre. Ennek a kérdésnek a részletesebb feltárásához, valamint a férfiak és a nők egészségének megfelelő intervenciók kidolgozásához azonban további kutatásokra lesz szükség.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések