Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehet a babáknak székrekedése a nyáladzástól?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 23.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor az első tejfogacskák készülnek kibújni, a kisbaba bizony sokkal többet nyáladzik. Ahogy az apró fogak előtörnek, észreveheted, hogy a baba nem tölti meg ugyanúgy a pelust, mint korábban.

Lehet a babáknak székrekedése a nyáladzástól? (Fotó: Getty Images)
A Romper.com feltette a kérdést egy szakértőnek, hogy ez vajon véletlen egybeesés-e, vagy a nyáladzás miatt esetleg túl sok folyadékot veszít a baba, és ez okozhatja a székrekedést?
Dr. Robert A. Saul, gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) tagja szerint ez nem feltétlenül függ össze. "A szervezet jól szabályozza a folyadék elosztását, és a nyáladzás általában nem befolyásolja a gyomor-bél traktus folyadék-ellátottságát" - mondta el a lapnak a szakember.
Bár közvetlenül a szüntelen nyáladzás miatt nem lesz székrekedése a babának, azonban a fogzás miatt ez előfordulhat. Dr. Alison Mitzner szerint a fogzás miatt a baba ehet kevesebbet, vagy ha nagyobb fájdalmai vannak, akár enni sem akar, és ez vezethet kiszáradáshoz, így pedig székrekedéshez - még ha ez ritkán is fordul elő.

Milyen a székrekedés a babánál?

Dr. Saul szerint a székrekedés a babánál leggyakrabban azért alakul ki, mert több folyadékra  van szüksége. A székrekedésnél nem csupán azt kell figyelembe venni, milyen gyakran kakil, hanem arról is, milyen a széklet állaga, és hogy kell-e erőlködnie. "Nem szokatlan a babánál, ha kimaradnak napok a székletek között, ezért inkább jelez székrekedést a kemény széklet, az apró kemény bogyócskák. Ha a bélmozgás során morog a pocakja, még az sem jelent székrekedést"- hívta fel rá a figyelmet.
Ha attól tartasz, hogy gyermeked túl sokat nyáladzik a fogzás során, érdemes jelezned ezt a gyermekorvosnak. Adhatsz egy kicsit több folyadékot is a babának, de ne vidd túlzásba, mert súlygyarapodási gondok is felmerülhetnek. Erről is kérd ki inkább az orvos tanácsát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák