Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Leggyakoribb babapanaszok

Szerző: Dr.Lengyel Boglárka

2016. december 19.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülött-és csecsemőkori hasfájás jellegzetes tüneteire, ha este 9 óra után jelentkezik a türelmetlen sírás.

Leggyakoribb babapanaszok

A sírás enyhül akkor, ha a babát hordozzuk, cipeljük, járkálunk vele, vagy babakocsiban, autóban kocsikáztatjuk, akkor Chamomilla közepes hígítását célszerű adni.
A hirtelen kialakuló hasgörcsös tünetek, amelyek egyértelműen kólikás jellegűek, a Magnesia phosphoricara jellemzőek. A két hasfájós homeopátiás szer mellé adhatjuk a Dioscoreat, ha a baba hátrafeszíti magát, szinte ívben hajlik, a hátát kell megtámasztani.
Colocynthis a hatásos szer, ha a lábait felhúzza, és a has masszírozása enyhíti a panaszokat. Lycopodium hasznos akkor, ha a sárgaság már újszülöttkorban jelentkezett, és ha etetés után nem sokkal jelentős bélgázképződéssel járó puffadás és hasgörcsök tapasztalhatók.
Vannak babák, akiknél már 3-4 hónapos korban megindul az erőteljes nyálzás, ilyenkor a szülők gyakran kérdezik, hogy lehet-e, hogy már megindul a fogzás. Ez még nagyon korai lenne, bár vannak, lehetnek kivételesen korán fogzó gyerekek. Ha nagyon feltűnő a fogzó gyereknél a nyálfolyás, Mercuriusra kell gondolni. Ha vérbő, duzzadt íny, láz, kipirult arc látható Belladonnát lehet adni.
Phytolacca akkor jó, ha a fogzó gyerek harap, rág, dörzsöli az ínyét a kijövő fog fölött.
A gyerekek köhögésének kezelése, különösen kicsiknél mindig nehéznek tünik. Hagyományos köptető szirupot a változott szabályok szerint nem tanácsos adni 2 éves kor alatti gyereknek. Van olyan glycerin tartalmú szirup, amit lehet, illetve választhatunk homeopátiás szert is. A Drosera és a Spongia az száraz, érces köhögések jó gyógyszere, az Ipeca az öklendezéssel kísért köhögésre hat, az Antimonium tartaricum és a Hepar sulfuris a váladékos és nehéz köhögésre, a Kalium bichromicum az arcüreggyulladással együtt jelentkező köhögésre.
Mindig aktuális kérdés a láz. Mi legyen a lázas gyerekkel? Pontos hőmérés után kell mérlegelni és azt ismerve, hogy a gyerek alap testhőmérséklete milyen, hogy lázról van-e szó vagy csak hőemelkedésről. A túl korán beadott lázcsillapító gyógyszerek nem gyorsítják a betegség lefolyását.
A láznak fontos védő funkciója van, és szerepe a kórokozók fertőzőképességének mielőbbi csökkentésében. A homeopátiában nincs a klasszikus értelemben vett lázcsillapító, és lázcsillapítás sem, csak lázra ható szer van, lázra hatással és az összes többi tünet mérséklődésével, változásával együtt. Így a magas, hirtelen kialakuló lázra hat az Aconitum, amikor nagyon jellemzően izzadás nélkül lázas a beteg.
Ha megindul az izzadás, Belladonnát adunk tovább. Ha magas lázra ható homeoszert keresünk, és feltűnő, hogy keveset iszik a beteg, kevés hideg folyadékot, a bőre pedig nagyon száraz, Apisra gondoljunk. Ferrum phosphoricum akkor juthat az eszünkbe, ha a láz nem emelkedik 38,5 fölé, és nem jellegzetesen a betegségtünetek, a nátha, a kísérő köhögés, a kísérő rossz közérzet éppen csak hogy van.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések