Baba

Lázcsillapítás oltás után

Nem mindegyik oltás után várható láz. Jóformán tünet nélkül, észrevétlenül alakul ki a védettség a tuberkulózis és a gyermekbénulás ellen adott oltásoknál.
2007. Szeptember 08.

A szamárköhögés, rubeola és kanyaró elleni oltás azonban rendszerint lázat okoz, a két hónapos korban adott Act Hib oltás csak ritkán.

A láz rendszerint az oltás után három-négy órával várható. Néhány gyerekorvos azt tanácsolja, hogy ezt nem kell megvárnunk, azonnal adjunk a babának lázcsillapító kúpot, míg mások csak szükség esetén (vagyis popsiban mért 38 Celsius-fok felett) javasolják a lázcsillapítást. Érdemes ez utóbbi mellett döntenünk.

Sokat elárul gyerekünk alkatáról, hogyan reagál az oltásra, és nem árt, ha ezzel tisztában vagyunk, hiszen más betegségeknél is hasonlóra számíthatunk. A lázcsillapítás oltás után is úgy történik, mint betegségnél. Nyugtatót tartalmazó lázcsillapító kúpot ne használjunk. Kérdezzük meg a gyerekorvost, mekkora adagban, hányszor ismételhetjük – ez a kicsi súlyától függ.

Hűtőfürdővel szintén eredményesen csillapíthatjuk a lázat, és a nyugtalanságot is mérsékelhetjük, de a legfrissebb ajánlások szerint a gyermekek körében népszerűtlen hűtőfürdőt inkább kerüljük. Két napig naponta háromszor-ötször mérjük a lázát. A harmadik-negyedik naptól már nem várható láz.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ez az ajánlás a lázcsillapításról
  • Ne aggódj, ha lázas a gyerek!
  • Mikor kell a láz miatt orvoshoz fordulni?
  • Forrás: Kismama magazin