Baba

Lázcsillapítás, hogy ne szenvedjen a kicsi

Mi jelenleg az érvényben lévő szakmai protokoll a lázcsillapítás kapcsán? Mi a legjobb megoldás és mit nem szabad tenni, ha lázas a gyerek?
2011. Június 18.

A 2011 óta érvényben lévő szakmai útmutatás alapján összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan használd a gyógyszert?

Egyes gyógyszerek, mint a paracetamol és az ibuprofen hatóanyagú szerek, megkönnyítik a láz elviselését, és egyben csillapítják is a lázat. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segít. Ugyanakkor ezek a szerek nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget, és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók.

Ezek a gyógyszerek csökkentik a lázat, és egyben javítják a beteg közérzetét. Ha a kicsi nagyon rosszul érzi magát a láz miatt, adhatsz neki, ha nem allergiás az adott szerre. De ha nem érzi különösebben rosszul magát, ne adj neki gyógyszert, hiszen a láz hasznos, elpusztítja a kórokozókat. Ha alszik, ne ébreszd fel pusztán azért, hogy a lázát csillapítsd! Egyszerre nem adható kétféle lázcsillapító! Viszont ha az egyik nem segített, később adható a másik.

Mielőtt használnád, olvasd el a betegtájékoztatót, a túladagolás ugyanis veszélyes lehet!

Figyelem! A szaliciláttartalmú lázcsillapítók használatát nem javasolják 10 éves életkor alatt! (A szalicilátok csoportjába tartozik az acetilszalicilsav is, ami a hatóanyaga az Aspirinnek, Kalmopyrinnek, Astrixnek is.)

Az antibiotikum nem lázcsillapító, csak orvosi utasításra adható.

Hűtőfürdő, priznic?

Az utóbbi évtizedben sok kritika érte a fizikális lázcsillapítást, főleg azért, mert szenvednek tőle a gyerekek. Sok helyen ezért nem is javasolják ezt a módszert. Ugyanakkor magas láz esetén a kíméletes, mértékkel, óvatosan alkalmazott hűtés gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan hatásos lehet. Alkalmazása megkímélheti a szervezetet a sokszor fölöslegesen gyakran adott gyógyszerektől is.

A gyerek számára a kíméletesen alkalmazott hűtőfürdő jelentheti a legkevesebb kellemetlenséget. Soha ne hűtsd le a vizet annyira, hogy a pici reszkessen! A didergést mindenképpen el kell kerülni, mert akadályozza a hőleadást.

Segíthet, ha gyerek aktuális hőmérsékletének megfelelő (tehát nem hideg!) fürdővizet, lassan, óvatosan hűtöd, amíg nem kellemetlen, de 31 °C alá ne menj! Gyakran kavargasd, és a kellemesen langyos vízzel locsolgasd a pici testét.

Így ne!

Soha ne alkalmazz jéghideg vizet! Soha ne hagyd egyedül a lázas gyereket a fürdőkádban!

Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet locsolgatod az összekevert vízzel folyamatosan. Ne ültesd nyakig érő vízbe a gyereket!

Ne folytasd a hűtést, ha a testhőmérséklet már 38 °C-ra csökkent!

Szívbeteg gyerek kíméletes hűtőfürdőztetése, borogatása csak nagyon óvatosan és természetesen csakis szoros felügyelet mellett végezhető!

Kékülés (cianózis), a keringési zavar tüneteinek erősödése, a didergés, vacogás fokozódása esetén azonnal abba kell hagyni a borogatást, illetve ki kell venni a kádból a gyereket, mert ilyen esetekben ellenkező hatást válthatunk ki, mint amit szeretnénk. Ilyenkor a beteg testét szárazra kell törölni, és egy ideig nem szabad betakarni.

Ha betakarod, ne használj vastag takarókat, paplant, mert ezek a hőleadás akadályozásával hőpangást okozhatnak, és nem megy le a láz.

Figyeld a jeleket!

  • Ügyelj a rendszeres itatásra (szoptatott csecsemőnél az anyatej a legjobb), a lázas baba könnyen kiszárad.
  • Figyelj a kiszáradás jeleire (száraz száj, lepedékes nyelv, könnyek hiánya, aláárkolt szemek, a fejtető szintjéhez képest besüppedt kutacs, kevesebb vizelet.
  • Biztasd a gyereket a további ivásra, ha a kiszáradás jeleit észleled. Probléma esetén kérj újra tanácsot szakembertől! Közösségbe ne menjen lázas beteg!
  • Ha a láz oka nem ismeretes, antibiotikumot nem helyes adni! Utóbbit csakis orvosi utasításra szabad alkalmazni.
  • Ha bőrvérzést látsz, azonnal forduljatok orvoshoz! Vizsgáld üvegpohárteszttel! Piros pöttyöket látsz a bőrén? Szoríts finoman egy üvegpoharat a kérdéses bőrfelülethez: ha a poháron keresztül nézve a bőrjelenség nem halványodik el, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó!
  • További azonnali segítség szükséges, ha:

  • a gyerek görcsöl
  • a gyerek aluszékonyabb, vagy nem tudod felébreszteni
  • a gyereknél a kiszáradás tüneteit észleled azután is, hogy megitattad
  • újabb szokatlan tünetek jelentkeznek
  • a gyerek általános állapota rosszabbodik
  • a láz több mint három napja tart
  • ha nem tudod megoldani az otthoni gyermekápolást!
  • Olvass tovább, mit ír az ajánlás a lázról és a lázgörcsről!

    További hasznos információk itt!

    Forrás: Országos Gyermek-egészségügyi Intézet