Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Láz a babánál - a legfontosabb tudnivalók

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 16. | Frissítve: 2021. szeptember 29.

Forrás: babaszoba.hu

Bár a láz nem betegség, hanem csak egy tünet, a 6 hónaposnál fiatalabb babáknál minden esetben nagyon komolyan kell venni a lázas állapotot.

Láz a babánál - a legfontosabb tudnivalók (fotó: Getty Images)
Még mindig sokan azt az egyébként téves gyakorlatot követik, hogy a lázat feltétlenül és azonnal csillapítani kell, mert a láz veszélyes. Pedig Magyarországon már tíz éve van érvényben a lázra vonatkozó ("új") ajánlás, amelynek legfontosabb pontjai:
- a láz tünet és nem maga a betegség
- a lázat csak indokolt esetben kell csillapítani, akkor, ha a gyermek közérzete (és nem maga a láz!) ezt kívánja
- kivételt képeznek a legkisebbek, a félévesnél fiatalabb babák.
Lássuk, mi vonatkozik a babákra.
A 6 hónaposnál kisebbeknél a lázat minden esetben nagyon komolyan kell venni, mert ilyen piciknél nagyon ritkán fordul elő láz, ezért akár súlyos betegséget is jelezhet a lázas állapot.
A félévesnél fiatalabbakat két korcsoportra oszthatjuk aszerint, hogy a lázra érvényes protokoll mit ajánlj:
- a 0-3 hónapos babák esetében, ha a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor azonnal orvost kell hívni
- a 3-6 hónapos babáknál, ha a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 39 Celsius-fokot, akkor azonnal orvost kell hívni.
Ha a baba elmúlt 6 hónapos, a testhőmérséklete 39 Celsius-foknál magasabb és a láz mellett étvágytalan, köhög, levert, bágyadt, hány, hasmenése van, fáj a füle, akkor is hívjunk orvost.
Akármekkora gyerekről beszélünk, nagyon fontos a folyadékpótlás láz esetén. Anyatejes babák általában lázas esetén sokkal gyakrabban kéredzkednek mellre, semmiképpen ne akadályozzuk ebben. Lázas állapotban a folyadékigény jelentősen megnő, csecsemők esetében a folyadékpótlás elsődlegesen anyatejet jelent, ha a baba már szilárd táplálékot is eszik, akkor vízzel is megkínálhatjuk.
Ha lázról beszélünk, akkor tisztázni érdemes, hogy egyáltalán mikortól beszélünk lázról és hogyan mérjük a lázat. A hivatkozott 2011-es lázra, lázcsillapításra vonatkozó ajánlás szerint:
36- 37°C - normál testhőmérséklet
37-38 °C - hőemelkedés
38-39 °C - mérsékelt láz
39-40,5 °C - magas láz
40,5 °C felett - igen magas láz.
A testhőmérséklet függ a mérés módjától: csecsemők esetében a testhőmérséklet mérésnek megfelelő helye a végbél. Végbélben mérve a hőmérő által mutatott érték 0,5 °C-al magasabb, mint hónaljban mérve.
Ha a lázcsillapítás mellett döntünk - csecsemők esetében orvossal konzultáljunk előtte - akkor elsősorban ibuprofen adása javasolt 3 hónapos kortól, fontos, hogy szalicilát tartalmú készítményeket csak 10 éves kor felett szabad adni. Soha ne adjunk több lázcsillapítót, mint a javasolt, az adagolást általában a baba súlya határozza meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák