Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Laposfejűség: mi okozza a deformitást?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 18. | Frissítve: 2021. november 12.

Forrás: babaszoba.hu

A csecsemők 20-25 százalékánál alakul ki a koponya deformitása. Mit kell tudni a laposfejűségről?

Laposfejűség: mi okozza a deformitást? (fotó: Getty Images)
A laposfejűség (plagiocephalia) vagy más néven ferdefejűség, aszimmetrikus koponya állapotra utal, ami a csecsemők 20-25 százalékánál fordul elő.

Mit nevezünk laposfejűségnek?

A csecsemőknek puha a koponyájuk, külső behatásra, nyomásra (pl. szülés közben) a fej hátsó vagy oldalsó része deformálódhat. Szerencsére a probléma esztétikai és nem kapcsolható össze fogyatékossággal. James Laughlin, gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) munkatársa szerint, a legtöbb esetben mire a gyerekek 2 - 3 évesek lesznek, nehéz a laposfejűségre bizonyítékát találni.

A laposfejűség okai

Megtörténhet méhen belüli tartás következtében. Akkor is kialakulhat, ha a csecsemő mindig csak a fej egyik oldalán fekszik, ilyenkor a fej egyik oldala ellaposodhat. Ez általában 2-4 hónapos korra jellemző.
Dr. Laughlin szerint a szülőknek érdemes figyelniük a csecsemő koponyájának ellaposodására vagy megváltozására, és ha bármit észlelnek, beszéljenek a gyermekorvossal.
Előfordul, hogy más problémák következményeként jelentkezik a laposfejűség, ilyen lehet a torticollis, vagyis ferdenyak (amikor a nyak megrövidül, az izmok összehúzódnak) vagy ritkábban craniosynostosis okozhatja, vagyis amikor a koponyacsontok idő előtt záródnak be.
Gyakrabban fordul elő akkor, ha nem egy, hanem több magzat helyezkedik el a méhben, egész egyszerűen azért, mert kevesebb a hely számukra. Koraszülöttek esetében is gyakrabban alakul ki laposfejűség, mert többet fekszenek, mint időre született társaik és fejük még rendkívül puha, képlékeny.

A laposfejűség kezelés

Prevencióként Dr. Laughlin azt tanácsolja a szülőknek, hogy fektessék naponta hasra is a babát, és ösztönözzék a fej-nyak mozgatására. Ezen kívül ne mindig ugyanarra az oldalára fektessük a babát.
A laposfejűség nem befolyásolja az agyfejlődését, ettől függetlenül néhány esetben gyógytornát, fizikoterápiát javasolhatnak a szülőknek. Súlyos esetben koponyasisakra is szükség lehet, ami gyengéd nyomást gyakorol a koponyára.
(Forrás: parents.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések