Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lányod vagy fiad lesz? Erre készülj!

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 6.

Forrás: babaszoba.hu

Milyen élmény lányos vagy fiús szülőnek lenni? Milyen tévhitek élnek a fejünkben a kisfiúk és a kislányok nevelésével kapcsolatban? Eláruljuk, mire készülj!

Lányod vagy fiad lesz? Erre készülj! (fotó: Getty Images)
Akár fiad, akár lányod születik, rengeteg új feladat fog hárulni rád, és egy sor új dolgot kell megtanulnod, ami a gyermekgondozással és gyermekneveléssel kapcsolatos.
Kezdjük rögtön néhány olyan gyakorlati nehézséggel, ami már az első napon feladja a leckét az újdonsült szülőknek!

Miben más a lányok és a fiúk pelenkázása?

Az eldobható szuper könnyen használható pelenkáknak hála, a pelenkázás ma már csak pár mozdulatból álló rutinfeladat a szülőknek. Akár fiad, akár lányod van, a pelenkán kívül csak egy alkohol- és illatmentes popsitörlőre, popsikrémre és egy lemosható pelenkázó felületre lesz szükséged. De miben más a fiúk és a lányok pelenkázása? Mutatjuk a legfontosabb különbségeket!

Így szedd le a pelust, ha kisfiad van!

Ha kisfiút pelenkázol, már a pelenka kibontásakor érdemes résen lenned, mert amint hőmérséklet-változást érzékelnek odalent a babák, azonnal érkezik a pisiszökőkút. Emiatt érdemes letakarnod egy tiszta textilpelussal a fütyit, vagy a ragasztószalagok kibontása után egyszerűen csak hagyd rajta egy kicsit a pelenka felső részét.

A popsitörlő használatának különbségei

A pisi, kaki- és krémmaradványok eltávolítása során a fiúk esetében át kell törölni a teljes intim területet. Ehhez fel kell emelni a hímvesszőt, hogy a heréket is le tudd tisztítani! Fontos szabály azonban, hogy a fitymához nem szabad hozzányúlni, és legfőképp tilos hátrahúzni!
A lányoknál szintén ügyelj arra, hogy a combhajlatokból és valamennyi redőből távolítsd el a szennyeződést, de úgy, hogy a szeméremrésbe ne nyúlj bele! Itt fontos még elmondani, hogy a popsitörléskor mindig fentről lefelé töröljük a baba fenekét, hogy a baktériumok ne juthassanak be a hüvelybe!

A krémezés szabályai

A tisztálkodás után jöhet a popsivédő krém! A kisfiúknál a popsi mellett a herék környékét is kend be, a lányoknál pedig a nagy szeméremajkakat se felejtsd el! Itt is ügyelj rá, hogy a szeméremnyílásba ne kerüljön krém!

Így add vissza a fiúkra a pelenkát!

Ha nem szeretnél pár perc múlva rugdalózót cserélni, akkor érdemes a fiúk hímvesszőjét lefelé irányítani a pelusban, így nem fog kifolyni a pocaknál a pisi.

A fütyidilemma: húzzam vagy ne húzzam?

Kisfiús szülők első kérdéseinek egyike többnyire a fütyi-dilemmával kapcsolatos. Hátra kell-e húzni a fitymát tisztálkodáskor? Aggódjunk-e a letapadás miatt?
Mivel a fityma bőre természetes élettani állapotánál fogva össze van tapadva az alatta lévő makkal, így teljesen normális, hogy nem lehet hátrahúzni. Sőt! Azon kívül, hogy pelenkázáskor óvatosan megtisztítod, semmiféle kezelést nem igényel! A fityma hátrahúzása nemcsak fájdalmat okoz, hanem heggel gyógyuló sérüléseket és berepedezéseket is, ami másodlagos fitymaszűkülethez vezethet. Problémamentes esetekben azt javasolják a szakértők, hogy a pelenkáskor végével, 3-4 éves kor után célszerű hátrahúzhatóvá tenni a fitymát.
Amire azonban érdemes odafigyelni az az, hogy a babáknál egy éves kortól elkezdhető a fitymatorna, amivel elősegíthetjük a fityma elválását a makktól. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy mindig csak addig húzzuk hátra a fitymát, amíg a szövetek rugalmassága ezt engedi.

A fiúk gyakrabban betegszenek meg?

A közvélekedés szerint a fiúk esendőbbek és betegesebbek a lányoknál. Ez valóban így lenne?
Vekerdy Tamás szerint egészen iskolás korig úgy tűnik, hogy a fiúk gyakrabban betegeskednek, ám a jól teljesítő iskolásokat vizsgálva kiderül, hogy megfordul a helyzet, itt már ugyanis a lányok veszik át a vezetést, méghozzá a pszichoszomatikus betegségek tünetképződésével. A jól tanuló kislányoknál gyakorivá válik a fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, gyomorfájás, hasfájás, hasmenés, szorulás és szemkáprázás.
Nem nehéz kitalálni, hogy esetükben mi okozza ezeket a problémákat: az iskolai követelményekhez való alkalmazkodás és az ebből fakadó szorongás. Úgy tűnik, a fiúkra kevésbé nehezedik teherként a megfelelni akarás.
Ezen a ponton pedig elérkeztünk a lányok és fiúk közti különbségek egyik legérdekesebb és egyben legvitatottabb kérdéséhez, az agyműködéshez és a viselkedéshez.

Valóban különbözik a lányok és a fiúk agyműködése?

Van-e vajon bármiféle különbség a kisfiúk és kislányok agyműködése között? Ez a kérdés már régóta foglalkoztatja a neurológusokat. Amit tudunk, hogy a tesztoszteron - ami az agy számos részén befolyásolja az idegsejtek működését - a fiúmagzatokban már a második trimeszterben megemelkedik. Azt is tudjuk, hogy a fiúk nagyobb tesztoszteron mennyiséggel születnek, mint amivel egy 25 éves férfi rendelkezik. Születés után aztán a tesztoszteron csökken a fiúk pubertáskoráig, amikor ismét egy ugrás lesz megfigyelhető.
A Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói nemrégiben felfedezték azt a mechanizmust, hogy az androgének (többek között a tesztoszteron is) miként alakítják át az agy fejlődését. A kutatók szerint ez a felfedezés segíthet megérteni a férfiak és a nők közötti viselkedésbeli és fejlődésbeli különbségeket, többek között a nagyobb agressziót és durvább játékbeli viselkedést, ami már a kétévesnél fiatalabb kisfiúk játékában is megfigyelhető.
Érdekesség, hogy a lánymagzatok szervezete is termel tesztoszteront, de közel sem annyit, mint a fiúké. Az ő esetükben az ösztrogén hormon a dominánsabb, ám egyelőre ez kevésbé tűnik befolyásoló tényezőnek az agy fejlődésére nézve.
De nézzük meg, miben határozza meg mindez a gyermekek fejlődését!

Miben erősek a fiúk és miben a lányok?

Miután a lányok és fiúk világra jöttek - a képalkotó vizsgálatok tanúsága szerint - az agyfejlődésükben is megfigyelhetőek lesznek a különbségek. Három hónapos korukra például a fiúk és a lányok agya eltérően reagál az emberi beszéd hangjára. A lányok már ekkor is könnyebben reagálnak az emberi hangokra vagy arcokra.
A későbbiekben is megfigyelhető, hogy a lányok esetében az érzelmekért és a nyelvi kifejezésért felelős területek lesznek fejlettebbnek. Két és fél, illetve három éves koruk környékén például a lányok aktív szókincse akár az 500 szót is elérheti, míg a később érő fiúké 70-100 szó között van. A lányok már ebben az időszakban is szívesebben beszélnek, és hosszabb beszédszakaszokban fejezik ki magukat.
Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a fiúknak a térbeli tájékozódást és az alakzatok mentális forgatását igénylő helyzetek és feladatok megoldása megy jobban.
Vajon mi köze lehet ennek a hormonális hatásokhoz?
Simon Baron-Cohen a Cambridge Egyetem pszichiátria professzora - aki hosszú távú, utánkövetéses kutatást végzett gyermekeknél - úgy véli, hogy a nemek agyműködése közti különbségek már a magzati korban is jól tetten érhetőek. Az, hogy a lányokra, illetve a nőkre az empatikus viselkedés, valamint jobb kommunikációs készségek jellemzőek; és a fiúknál-férfiaknál egy rendszerező szemlélet figyelhető meg, főként a perinatális hormonális hatásoknak köszönhetőek.
Úgy találta, hogy minél magasabb a magzatban a tesztoszteronszint, a későbbiekben annál lassabb lesz a nyelvi fejlődés, és annál kevésbé tud szemkontaktust tartani a gyermek másokkal. Szerinte tehát - míg a női agy empátiára termett - a fiúk szociális és nyelvi fejlődését is a tesztoszteron határozza meg leginkább.
Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy rengeteg fiú van, akinek kiváló a verbális képessége, mint ahogy a lányok is rendelkezhetnek nagyszerű vizuális-térbeli képességekkel. Szülőként meg kell értenünk, hogy nem préselhetünk be minden gyermeket ezekbe a kényelmesnek tűnő sablonokba, dobozokba.
Mint ahogy fel kell tennünk azt a kérdést is magunknak, hogy a kislányok és kisfiúk közti különbségek biztos, hogy csak a természet számlájára írhatóak?
Nem feltétlenül!
A neuroszeximus épp arra a hibás útra mutat rá, hogy a legtöbb kutatás és vizsgálat már eleve feltételezi, hogy minőségileg másmilyen agya van egy lánynak, mint egy fiúnak.

A lányok érzelmesebbek? A nagyfiúk nem sírnak?

Sokan úgy vélik, hogy valójában nincsenek meghatározó nemi különbségek a fiúk és lányok, nők és férfiak agya között. A gyerekek agyműködése hasonló, tekintet nélkül a nemükre, a gondolkodásmódbeli és viselkedésbeli különbségek pedig főként a társadalmi elvárásoknak köszönhetőek. Ilyen elvárás például, hogy a lányoknak babázni illik, a fiúknak meg autózni és mindenféle merész dolgot csinálni, de ilyen tévképzet, hogy a lányok érzelmesebbek, a fiúk meg nem sírnak.
Nézzünk néhány konkrét példát!
Megfigyelhetjük például, hogy a kislányokat hagyományosan a kudarc-és kockázatkerülésre nevelik, míg a fiúkat arra bátorítják, hogy legyenek merészek, és ne féljenek a sorozatos kockázatvállalástól sem.
A kislányok jellemzően magukban keresik a hibát, hajlamosak a bizonytalanságra, és erős bennük a tökéletesség iránti igény. Őket rendszerint arra ösztökélik szüleik, hogy viselkedjenek jól, mosolyogjanak, legyenek kedvesek és empatikusak, és persze a házi feladatukat is alaposan nézzék át.
A fiúkban kevésbé van meg ez a megfelelési igény, és nem félnek a tévedésektől sem. Őket inkább arra bátorítja környezetük, hogy ugorjanak fejest a bizonytalanba, tegyék próbára magukat kockázatosabb helyzetekben; ellenben érzelmeiket, így a sírást is jobban kontrollálják, hiszen egy fiúnak nem illik pityeregni vagy gyengének mutatkozni.
Ezen a ponton érhetjük tetten azt a különbséget, hogy a lányok vajon miért ismerhetik fel jobban és könnyebben az érzelmeket. Egész egyszerűen azért, mert őket kiskoruktól fogva buzdítjuk érzelmeik kimutatására, míg a fiúkat hagyományosan arra sarkalljuk, hogy rejtsék el azokat - vallják azok, akik hevesen tiltakoznak a női és férfi agy elmélete ellen.
Mindezek a viselkedésbeli különbségek tehát alapvetően a sokszor öntudatlan szülői, társadalmi és kulturális nyomásból fakadnak.

Agresszívabbak a fiúk?

Úgy tűnik, hogy a fiúk már kétéves koruk előtt is agresszívabb viselkedési jegyeket mutatnak, és szívesebben keverednek konfrontációba, mint a lányok. Ennek oka a már említett perinatális tesztoszteronlöket.
Persze a kislányokat sem kell félteni! Az iskolás kor előtt náluk is gyakoribbak a harapások, rúgások és az ütések. A közösség hatására aztán a későbbiekben ők már inkább a nyelvi konfrontációt részesítik előnyben.

A lányokat valóban csak a babázás érdekli?

Szerencsére a csecsemők bármilyen játékot szívesen kipróbálnak, és a kezükbe vesznek, függetlenül attól, hogy a játékgyártók fiús vagy lányos játékként dobták piacra azt. Ezek a sablonok mindössze egyszerű marketingfogások, amelyek inkább elvesznek a gyermekkori játékok sokszínűségéből. A fiúk is szívesen játszanak babákkal, és a lányoknak sem okoz gondot felpattanni a játékmotorra vagy egy raklapnyi homokot odébbfuvarozni a homokozóban. Egyébként is megfigyelhető, hogy óvoda lesz az első olyan hely, ahol ezek a játéktípusok elkezdik kettéválasztani a fiúkat és a kislányokat.
Ugyanakkor kutatások megállapították azt is, hogy azok a kislányok, akiknek magasabb a tesztoszteronszintje, maszkulin mintát mutatnak a játékválasztásban, azaz átlagosan nagyobb érdeklődést mutatnak az autók és teherautók iránt.

A matekot a fiúknak találták ki?

Gyakori tévképzet, hogy a matematika és a természettudományok inkább a fiúk pályája. De van ennek valami alapja?
Természetesen nincs! Számtalan vizsgálatban mutattak már rá: az, hogy a fiúknak jobban megy a számolás, vagy ügyesebbek a természettudományban, annak köszönhető, hogy a szülők olyan játékokat választanak számukra, amelyek jobban fejlesztik őket ezeken a területeken. De azt is megfigyelték, hogy számos tanár a matematikaórákon több időt fordít a fiúkra, ezzel pedig előre megjósolható a későbbi matematikai eredményesség.
Ne feledjük! Az agy a korai években elképesztően jól formázható, és szülőként, tanárként óriási befolyásunk van ebben a képlékeny időszakban.

A lányok gyorsabban lesznek szobatiszták?

A fiúk-lányok közti különbségek kapcsán gyakran előkerül a szobatisztaság kérdése is. Az általános vélekedés az, hogy a lányok gyorsabban lesznek szobatiszták, amit a kutatások meg is erősítettek. A legtöbb kislány 22 és 30 hónapos kora között elhagyja a pelenkát, míg a fiúknál ez a folyamat hosszabb időt vesz igénybe. A fiúknak különösen nehezen megy a bilin való kitartó ücsörgés.
Látható tehát, hogy sok-sok izgalmas kérdést, számtalan dilemmát tartogat még ez a téma, és a lányok és fiúk közti különbségek további érdekes kutatásokat fognak még inspirálni.
A cikk a Bayer Hungária Kft., a Bepanthen Baby forgalmazójának megrendelésére készült.
A Bepanthen Baby kozmetikum.
Felhasznált irodalom:
campbell-kibler.com
livescience.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések