Baba

Krupp, nátha vagy influenza?

Az évnek ez az időszaka kedvez a hasonló tünetekkel járó felső légúti betegségeknek. De vajon hogyan különböztethetjük meg őket egymástól, és honnan tudjuk, melyikkel mi a teendő?
2013. Október 07.

Krupp, nátha vagy influenza?

Krupp

Különös ismertetőjele: hirtelen fellépő, rekedt, izgatott, ugató köhögés, leginkább éjszaka.

Gyanúsított: a gége nyálkahártyájának megduzzadását vírus okozhatja.

Gyors reagálás: vigyük a gyereket a párás fürdőszobába, hogy csökkenjen a légutak duzzanata, szűkülete. Jó megoldás lehet a hidegpárásító is, de a hideg is jó hatású: a gyereket bugyoláljuk be, és nyissuk ki az ablakot.

Hívjunk erősítést? A gyereket mindenképpen látnia kell orvosnak, aki gyakran a kórházi ellátást javasolja. Ha súlyosak a tünetek, a mentőket értesítsük, mivel az oxigénhiány akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Súlyos tünetekre utal, ha a baba sípolva veszi a levegőt, nem tud sírni, vagy nagyon folyik a nyála.

Szobafogság: enyhébb esetben sem árt felkészülni néhány nehezebb éjszakára. Ha a tünetek súlyosbodnak, azonnal hívjunk orvost.

RSV-fertőzés

Különös ismertetőjele: ziháló vagy morgó légzés.

Gyanúsított: az RSV, azaz a respiratory syncytial virus elnevezésű kórokozó, amely a tüdő és a légutak fertőzését okozza. Viszonylag gyakori és nagyon fertőző, gyakran egy egyszerű nátha szövődményeként alakul ki.

Gyors reagálás: a betegség enyhébb változata viszonylag egyszerűen lezajlik. Párásítóval megkönnyíthetjük a lefolyását, és gyakran szoptassuk vagy itassuk meg a babát, hogy elkerüljük az esetleges kiszáradást.

Hívjunk erősítést? Mindenképp érdemes orvoshoz menni vele, nehogy hosszú távú betegségek (pl. asztma) alakuljanak ki a fertőzés nyomában. A koraszülöttek, pici újszülöttek és a krónikus beteg gyerekek szülei azonnal hívják ki az orvost.

Szobafogság: az RSV-vel fertőzött gyerek körülbelül 5-12 napig fertőz, ez idő alatt ne engedjük gyerektársaságba. Újrafertőződés gyógyulás után is bekövetkezhet.

Influenza

Különös ismertetőjele: hidegrázás, köhögés, eldugult orr, hasmenés, hányás, láz, levertség, végtagfájdalom.

Gyanúsított: az influenza, amelynek bizonyos tünetei hasonlítanak a náthára, ám általában gyorsabban és hevesebben tör ránk.

Gyors reagálás: ha influenzára gyanakszunk, mindenképp hívjuk ki az orvost, különösen, ha a baba még pici, vagy egyéb egészségügyi problémája van. Addig is gondoskodjunk a lázcsillapításról, folyadékpótlásról és az ágynyugalomról.

Hívjunk erősítést? Mindenképpen orvosi ellátást igényel.

Szobafogság: a betegség tünetei 3-5 napig vagy valamivel tovább észlelhetők, de a baba körülbelül egy hétig fertőző, addig akkor se vigyük gyerekek közé, ha jól van.

Nátha

Különös ismertetőjele: taknyos orr, orrdugulás, szuszogó légzés nyitott szájjal, tüsszögés, időnként köhögés.

Gyanúsított: a nátha a torok és az orr vírusfertőzése, amelyet időnként hőemelkedés kísér.

Gyors reagálás: a baba pihenjen, fogyasszon sok folyadékot. Orrát tartsuk nedvesen tengeri sós orrcseppel vagy párásító bevetésével, hogy enyhítsük a gyulladást. Gyakran alkalmazzunk orrszívást a szövődmények (például a középfülgyulladás) megelőzésére.

Hívjunk erősítést? Ha a nátha tünetei két hétnél tovább tartanak, vagy a köhögés zihálásba csap át, esetleg a baba kapkodni kezdi a levegőt.

Szobafogság: a helyzet általában egy hét alatt látványosan javul. Ha mégsem, forduljunk orvoshoz.

Szakértő: Dr. Fodor Marianna gyermekgyógyász

Ez is érdekelhet: