Baba

Középpontban a fej, a has és a csípő

Az ultrahangtechnika lehetővé teszi, hogy kockázatmentesen végezzenek el fontos szűrővizsgálatokat a terhesség alatt, majd később a csecsemőnél is. Utánajártunk, mit és miért vizsgálnak ilyenkor a babán.

Sokszor hallhatja a nagymamától a kötelező vagy ajánlott vizsgálatra siető kismama: minek ez, te is felnőttél anélkül, hogy állandóan orvoshoz szaladtunk volna veled! Van, aki túlzásnak érzi a sok szűrést, mást éppen hogy megnyugtat.

Középpontban a fej, a has és a csípő

– Csecsemőknél négy-hat hetes kor körül nem kötelező, de célszerű a hasi és koponya-ultrahangos szűrővizsgálat elvégzése – magyarázza dr. Szentpéteri Judit újszülöttgyógyász, a Praxis rendelő gyermekultrahang-rendelésén. Az egészségesnek tűnő újszülöttek négy százalékánál ugyanis találnak valamiféle rendellenességet vagy fejlődési zavart. Ha ezek időben kiderülnek, a belőlük kialakuló betegségek elkerülhetőek.

Főleg a vesét érintő rendellenességek szűrése fontos, mert ezek esetleg csak évekkel később derülnének ki, amikor már sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem menthető meg a vese, vagy életre szólóan károsodik. Előfordult olyan eset, amikor tünetmentes hathetes gyereket hozott hozzánk a mama a vizsgálatra, és kiderült, hogy a kicsi egyik veséje beteg.

Ha nem kezdjük el sürgősen kezelni, kisiskolás korára akár működésképtelenné válhatott volna ez a fontos szerv. Így azonban egy kisebb beavatkozással mindent helyre lehetett hozni. Sajnos a szűrés csak néhány éve zajlik, ezért előfordult olyan eset is a praxisomban, amikor a tinilánynál már csak a vesetranszplantáció segített – teszi hozzá dr. Szentpéteri Judit.

Bár az ultrahangszűrés során felfedezett betegségek kilencven százaléka a vesét érinti, a has pásztázása során az összes többi belső szervet, többek között a hólyagot és a beleket is ellenőrzik. Észrevehető például, ha a gyomorszáj záróizma kórosan megvastagodott – ezt a rendellenességet műteni kell. Ugyanígy feltűnik a túlságosan laza gyomorszáj is, amelynek az a következménye, hogy a baba sokat bukik. Sokszor hoznak hasfájós babát „megnézésre”.

Az esetek többségében jelentéktelen gázosság látszik, de azt már kevesebben tudják, hogy a „hasfájást” a vese betegsége is okozhatja. Nagyon ritka, hogy az orvos a máj vagy a lép rendellenességére bukkanna. A szív vizsgálatára nem alkalmas ez a szűrés, ha a háziorvos indokoltnak tartja, akkor gyermekkardiológushoz küldi a kisbabát.

Koponyán belüli rendellenességek jóval kisebb százalékban fordulnak elő, de ezek sem elhanyagolhatóak. Az ultrahangos vizsgálófejet a baba kutacsára illesztik ebben az esetben. Az időben észlelt úgynevezett kamratágulatok, fejlődési rendellenességek ilyenkor még jól kezelhetőek. A csípő ultrahangos vizsgálatát mindig az ortopéd szakorvos javaslata alapján célszerű elvégezni, nincs rá szükség minden egyes csecsemő esetében.

Ki fizeti?

Az OEP akkor téríti a szűrés árát, ha a házi gyermekorvos betegség gyanúja miatt kérte, és ha a vizsgálatra kórházban, szakrendelőben vagy klinikán kerül sor. Magánpraxisban a komplex szűrésért (has, koponya, csípő) 8-15 ezer forintot kell fizetni, attól függően, melyik intézetet választjuk, ilyenkor viszont nincs többhetes várakozási idő.

Mikor vegyük igénybe?

A szűrés legkedvezőbb időpontja a hat-nyolc hetes életkor. Ha a szülő vagy a háziorvos konkrét panasz miatt kéri, akkor minél előbb érdemes sort keríteni rá.

Maga a vizsgálat általában tizenöt-húsz percet vesz igénybe. Nem fáj, nem megterhelő sem a gyerek, sem a szülő számára. Nem árt tudni, hogy vannak olyan jelentéktelen elváltozások, melyeket általában a nagyon fiatal korban végzett szűrésnél lát az orvos, de a második vizsgálatnál már nem észlelhetőek.

Ezek is érdekelhetnek:

Amikor először osztályozzák a babát

Születés utáni vizsgálatok

Megelőzhető lenne számos fejlődési rendellenesség

Nyitott gerinc: megelőzhető rendellenesség

Forrás: Kismama magazin