Baba

Kötelező oltásokért tüntetnek az orvosok

Az olasz kormány felfüggesztette azt a törvényt, amely több betegség ellen ír elő kötelező védőoltást az óvoda megkezdéséhez. Az olasz orvosok utcára vonultak a döntés ellen.
2018. Augusztus 12.
Kötelező oltásokért tüntetnek az orvosok

Matteo Salvini, Olaszország belügyminisztere, “haszontalannak, és sok esetben veszélyesnek, ha nem károsnak” titulálta a kérdéses törvényt. Az olasz egészségügyi miniszter, Giulia Grillo úgy nyilatkozott: “Bár alapvetően támogatom a védőoltást, a törvényben előírt 10 oltást túlzásnak tartom” – idézi a Zoom.hu-t a pharmaonline.

Olaszországban kifejezetten erős az oltásellenes mozgalom, most úgy tűnik, kormányzati szinten támogatják őket. Salvini már korábban is nekiment a kötelező védőoltást előíró törvénynek, mert szerinte “sok gyermeket kizár az óvodákból és az iskolákból.”

A kormány döntése óriási felháborodást keltett az olasz orvosok és tudósok körében, a döntés ellen tiltakozva utcára is vonultak.

A koalíciós kormány mostani döntése egy évre függesztette fel a kötelező oltásokról szóló törvényt, olyan szabályozást szeretne a kötelezővé tétel helyett, amely megteremti az “oktatáshoz és az egészséghez való jog egyensúlyát”.

Kapcsolódó cikkeink oltásellenesség témában:

Forrás: PharmaOnline