Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kötelező oltások a gyerekeknél

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. április 12. | Frissítve: 2020. április 27.

Forrás: babaszoba.hu

Magyarországon jogszabály rögzíti, hogy mely védőoltásokat köteles beadatni a szülő. Időről-időre felröppenek hírek arról, hogy bővülhet a kötelező oltások köre, legutóbb a bárányhimlő került fel a kötelező védőoltások közé.

Kötelező oltások
A magyar jogszabályok értelmében nem a szülő dönt arról, hogy milyen oltást adat be gyermekének, hanem vannak kötelező (és ingyenes) védőoltások, amelyeket be kell adatni a meghatározott életkorban. Természetesen léteznek választható védőoltások is, amelyek beadatásáról a szülők dönthetnek.
Magyarországon a szigorú jogszabályi környezetnek és a kiépült védőnői hálózatnak köszönhetően nagyon magas az átoltottság aránya: a gyerekek esetében közel 100 százalékos.
Lássuk a kötelező oltások körét életkoronként.
0-4 hetes kor között: BCG (TBC elleni oltás)
2 hónaposan: DTPa+IPV+Hib+PCV (Diphteria azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és a pneumococcus ellen véd)
3 hónaposan: DTPa + IPV + Hib (Diphteria azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd)
4 hónaposan: DTPa + IPV + Hib + PCV (Diphteria azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és a pneumococcus ellen véd)
12 hónaposan: PCV (pneumococcus ellen véd)
15 hónaposan: MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)
18 hónaposan: DTPa + IPV + Hib (Diphteria azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd)
13 és 16 hónaposan:  bárányhimlő
6 évesen: DTPa + IPV (Diphteria azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás)
11 évesen: MMR és DTap emlékeztető oltás (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)
12 évesen: Hepatitis B (Krónikus májbetegségek, májkarcinóma, májzsugor, HBV által okozott megbetegedései ellen véd)
Kapcsolódó cikkeink kötelező oltások témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák