Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koronavírus: mit tegyünk, ha beteg a gyerek?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 17.

Forrás: MTI

Gyermekorvosok szervezetei arra kérik a szülőket, hogy koronavírus-fertőzöttség gyanújával ne vigyék gyermeküket a rendelőbe vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívják telefonon házi gyermekorvosukat vagy a zöldszámok valamelyikét.

Koronavírus: mit tegyünk, ha beteg a gyerek? (fotó: Getty Images)
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) és a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága (BKGYT) az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében öt pontban foglalta össze a családok számára a legfontosabb teendőket.
Azt írták: ha a szülő - gyermekével vagy nélküle - olyan helyen járt, ahol koronavírus okozta fertőzéses esetet jelentettek, de ő tünetmentes, térjen haza, és mielőtt visszamenne dolgozni, konzultáljon háziorvosával és munkáltatójával.
Ha a szülő a gyermekével vagy nélküle közvetlen kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a fertőzés, de ő tünetmentes, akkor haladéktalanul tájékoztassa telefonon házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és maradjon otthon.
Ha pedig gyermekével vagy nélküle olyan helyen járt, ahol koronavírus-eseteket jelentettek, vagy ő közvetlenül kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a fertőzés, és influenzaszerű tünetei - különösképp láz, köhögés, nehezített légzés - léptek fel, haladéktalanul tájékoztassa telefonon házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és maradjon otthon.
A fertőzés által aktuálisan érintett területekről a családok a www.nnk.gov.hu illetve https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea. oldalakon tájékozódhatnak - írták.
Végül kiemelték, ha a szülő bizonytalan abban, hogy gyermeke megfertőződött-e koronavírussal, ne vigye házi gyermekorvosa rendelésére vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívja fel telefonon házi gyermekorvosát vagy a következő zöldszámok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456.
A megelőzés érdekében arra kérték a szülőket, gyakran mossák meg szappannal gyermekük kezét és a sajátjukat is, szappan hiányában használjanak alkohol alapú fertőtlenítőszert, tartsanak legalább 1 méter távolságot a köhögő, tüsszögő vagy lázas emberektől, tanítsák meg gyermeküket vállhoz vagy könyökhöz fordított fejjel köhögni, tüsszenteni, csak akkor viseljenek maszkot, ha influenzaszerű vagy megfázásos tüneteik vannak, vagy ha zsúfolt téren halaszthatatlan intéznivalójuk van, továbbá a használt maszkokat és papírzsebkendőket zárt tárolóba dobják ki.
Korábban kialakult járványügyi helyzetre tekintettel a háziorvosok és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése érdekében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók semmilyen beteggel ne találkozzanak személyesen március 16-át követően. A személyes találkozó helyett távkonzultációkban, azaz telefonon vagy elektronikusan legyenek kapcsolatban az orvosok-betegek.
Légúti fertőzési tünetekkel senki ne jelenjen meg a háziorvosi rendelőben, az ő ellátásukat távkonzultáció formájában kell megoldani. Akinél nehézlégzés jelentkezik, annak az Országos Mentőszolgálathoz kell fordulnia. Minden olyan pácienst, akinek a személyes vizsgálata nem tűnik feltétlen indokoltnak, ezentúl távkonzultációban lássanak el, ezzel is minimalizálva az orvos-betegtalálkozók számát.
A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátást lehet nyújtani. Felfüggesztették a népegészségügyi szűrővizsgálatokat. A veszélyhelyzet végéig az intézmények elhalasztják az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák