Baba

Koronavírus: akkor terjed a legjobban, amikor még nincs tünete

Kínai kutatók szerint akkor fertőz a legjobban a koronavírus, amikor még nincs tünete a megbetegített embernél.
2020. Április 20.
Koronavírus: akkor terjed a legjobban, amikor még nincs tünete (fotó: Getty Images)

A koronavírust teljesen tünetmentes emberek is továbbadhatják, és azok is, akik később betegek lesznek, de még nem mutatnak tüneteket. Egy új kutatás szerint ráadásul akkor fertőz a legjobban, amikor a már beteg ember még nem észleli a fertőzés jeleit.

A koronavírus már az úgy nevezett inkubációs időszak alatt – 1-14 nap, amikor a gazdaszervezet még nem mutat tüneteket – is fertőzhet – ezt már eddig is tudtuk. Az azonban új fejlemény, hogy a torokból vett mintában található vírusok száma a tünet megjelenésének idején volt a legnagyobb, majd fokozatosan csökkent. Kínai kutatók a Kantoni Orvostudományi Egyetemmel és a WHO fertőző betegségekkel foglalkozó részlegével együttműködve arra jutottak, hogy a koronavírus fertőzőképességének csúcspontja a tünetek megjelenésekor vagy még azelőtt van – írja a ZME Science nyomán a hvg.hu. Azaz sokkal több vírus jut a levegőbe azokról, akik bár fertőzöttek, de még nem tudják és nem is produkálnak tüneteket. Mindez megerősíti a társadalmi távolságtartás, a maszkviselés fontosságát és a higiénia szükségességét.

A kutatás egyébként a betegek szubjektív memóriájára támaszkodott annak felderítésében, hogy mikor jelentek meg először a tünetek. Ugyanakkor a mostani eredmények összhangban vannak más tanulmányokkal, amelyek szintén arra jutottak, hogy a koronavírus már azelőtt is terjedhet, hogy valaki észleli magán a megbetegedés tüneteit.

Forrás: HVG.hu