Baba

Koronavírus: 58-ra nőtt a fertőzöttek száma

Szerdára 58-ra nőtt a új koronavírus-fertőzéssel (COVID-19) diagnosztizáltak száma. A járvány egy új szakaszba lépett.
2020. Március 18.
58-ra nőtt a fertőzöttek száma (Fotó: GettyImages)

A fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 47 magyar állampolgár. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból. Ahogy a héten az országos tisztifőorvos, Müller Cecília elmondta, a járvány egy új szakaszához érkezett: az egyedi fertőzéseket felváltotta a közösségi terjedés. Ebben a fázisban már nem lehet megállapítani, ki honnan kapta el a vírust.

A koronavírus-fertőzés tünetei

A koronavírus szoros kontaktus, levegőben vagy fertőzött tárgyról terjed. Tünetek, amikor koronavírus-fertőzésre gyanakodhatunk: láz, száraz köhögés, fáradékonyság, légszomj, izomfájdalom. Könnyű összekeverni az influenzával, megfázással. A jelentkező tünetek az esetek 80 százalékában enyhék, így a betegség egyes esetekben akár egy szokásos náthának, megfázásnak tűnhet. A koronavírus-fertőzöttek 20 százalékánál alakulnak ki súlyos tünetek, úgymint tüdőgyulladás, légzési elégtelenség, keringési elégtelenség, szepszis.

A koronavírus a 65-70 év felettiekre jelenti a legnagyobb veszélyt, valamint (kortól függetlenül) azokra, akik valamelyen krónikus betegséggel küzdenek, például cukorbetegség, asztma, immunhiányos állapotok, szív- és érrendszeri betegség.

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében lehetőleg mindenki maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben (gyógyszertár, élelmiszerbolt) hagyja lakóhelyét.

Forrás: koronavirus.gov.hu