Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koraszülötteknél így kell alkalmazni a növekedési görbéket

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 5.

Forrás: gyogyhirek.hu

A WHO növekedési görbéi olyan növekedési normák, amelyek leírják egy egészséges gyermek, optimális körülmények között hogyan fejlődik. Koraszülötteknél fontos korrigálni a növekedési paramétereket a gesztációs korral.

A WHO növekedési görbéi leírják, hogy az egészséges gyermekek hogyan fejlődnek optimális körülmények között. A növekedési görbék egy Multicenter Növekedési Referencia Tanulmány adatai alapján készültek.
Koraszülötteknél így kell alkalmazni a növekedési görbéket
Koraszülöttek esetében a legtöbb klinikus a standard növekedési görbéket alkalmazza a fejlődés utánkövetésére. Koraszülötteknél fontos korrigálni a növekedési paramétereket a gesztációs korral (az aktuális korból ki kell vonni azt az időszakot, ameddig a csecsemő koraszülöttnek számított). Nincs egyetértés abban, hogy mennyi ideig kell folytatni ezt a korrekciót.
Általában a súlyfejlődést 2 éves korig, a hosszfejlődést 40 hónapig, a fejkörfogat fejlődését pedig 18 hónapos korig szokták korrigálni. A UK WHO növekedési görbéi a korrekciót a 32. hét előtt született koraszülöttek esetében 2 éves korig, a 32 és 36 hét között született koraszülöttek esetében pedig legalább egy éves korig javasolják. Az 1500 g alatti súllyal született csecsemők általában még korrekcióval is kisebbek és alacsonyabbak 2 éves korukban, mint időre született társaik. Ilyen esetben érdemesebb a növekedési sebességet figyelni, amely meg kell, hogy közelítse a korrekcióval együtt számolt időre született csecsemők rátáját, illetve a súlyt a hosszra vonatkoztatva vizsgálni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák