Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koraszülöttekből is jó eséllyel lesznek egészséges felnőttek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 17.

Forrás: babaszoba.hu

A koraszülés ijesztő a szülők számára, ám az új kutatások megnyugtató eredményeket hoztak: a koraszülöttekből nagy arányban lesznek teljesen egészséges felnőttek, anélkül, hogy súlyosabb betegségeket diagnosztizálnának náluk.

Koraszülöttekből is jó eséllyel lesznek egészséges felnőttek Forrás: iStock
"A koraszülést számos betegség magasabb és hosszú távú kockázatával kapcsolják össze. Beleértve a szív és a tüdő betegségeit, továbbá idegrendszeri és mentális rendellenességeket" - mondja a vizsgálatot vezető Dr. Casey Crump, aki azt is hozzátette, a korábbi tanulmányok szinte teljes egészében ezekre a negatív eredményekre összpontosítottak. 
"Egyáltalán nem is voltak eddig olyan tudományos kutatások, amelyek a koraszülések és a felnőttkor közötti jó egészségi állapotot vizsgálnák. A mostani tanulmány azonban megmutatja, hogy a koraszülöttként világra jött babák felnőttként teljesen egészséges életet is élhetnek, anélkül, hogy komolyabb betegségeket diagnosztizálnának náluk" - mondja Crump. 
A világszerte született csecsemők csaknem 11 százaléka koraszülött. Ezen fejletlen csecsemőknek nagyjából 95 százaléka marad életben az orvosi ellátás fejlődésének köszönhetően. A koraszülés egyébként rendkívül széles spektrumon mozog, hiszen a 37. hét előtt született babákat nevezzük koraszülötteknek, de teljesen más, ha például a pici a 30. hét előtt, vagy a 35. hét után születik.
A több mint 2,5 millió gyermeket vizsgáló legújabb tanulmány szerint a koraszülött gyermekek több mint felének felnőttkorában nincs jelentősebb egészségi problémája. Ezt a képet persze árnyalni kell, hiszen sajnálatos módon az extrém korán, azaz a 22. és 27. hét között született babáknál nem ennyire jó a helyzet. A tanulmány szerint mindössze 22 százalékuknak nem volt komolyabb, a koraszüléshez köthető betegsége felnőttkorban.
"A terhesség harmadik trimesztere kritikus időszak a magzati növekedés szempontjából. A koraszülés megszakítja az összes magzati szerv normál növekedését és érését, ami megváltoztathatja azok felépítését és működését" - mondja Crump, aki szerint ezek a változások fokozzák a krónikus egészségi állapotokra való hajlamot.
Crump véleménye szerint a koraszülöttként világra jött emberek azonban nagyban javíthatják egészségi állapotukat azáltal, hogy egészséges életmódot folytatnak, azaz rendszeresen mozognak, egészségesen táplálkoznak, normális testsúlyt tartanak fenn, valamint kerülik a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást.
Crump más orvosokkal összhangban azt vallja, hogy az extrém koraszülés elkerülésében a kismamák gondozása is lényegi kérdés. A várandós anyák egészségének javítása elősegíti a csecsemők egészségét, jóllétét is. Erre igencsak nagy szükség van, ugyanis hiába mutat az orvostudomány rendkívüli fejlődést, a 25. hét előtt született kisbabáknak nem tudnak méhen belüli környezetet biztosítani, amire igazán szükségük lenne a további egészséges fejlődéshez, a további egészséges élethez. 
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Válaszd az örömteli fejlődést gyermeked számára! (X)

Kisbabád mosolya a legbiztosabb visszajelzése annak, hogy jól érzi magát és boldog. Ez a mosoly tudatja minden szülővel, hogy gyermeke fejlődése örömteli, a világ bármely pontján is éljenek. De mégis mi a titka az örömteli fejlődésnek?

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák