Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koraszülöttek: babák, akik idő előtt érkeznek

Szerző: Nagy Zita

2015. szeptember 7. | Frissítve: 2017. október 3.

Forrás: babaszoba.hu

A babát váró kismamák és családok egyik legnagyobb félelme, hogy a kicsi idő előtt érkezik, és a születést követő hetek a gyerek egészsége miatti aggódással telnek. Mikortól koraszülött egy baba és miben más, mint a megfelelő időben születő gyerekek?

A koraszülött babák sérülékenyebbek


Miben más, mint a megfelelő időben születő gyerekek? Minden szülő vágya az, hogy egészséges, megfelelő időben születő kisbabája legyen, ugyanakkor a statisztikák szerint Magyarországon az élve születések 8-10 százalékában jön világra koraszülött baba.
Vannak azonban olyan családok, ahol a baba idő előtt érkezik, és állapota miatt a hazatérés heteket vagy éppen hónapokat várat magára. A koraszülött gyerekeknek és az értők aggódó szülőknek küzdelmesek lehetnek az első hetek, mert a baba fizikai állapota, fejlettsége még nem kész a megfelelő, egészséges működésre.
Ugyanakkor a koraszülött osztályokon, megfelelő orvosi felügyelet mellett a kicsiket tudják segíteni abban, hogy átvészelve ezt az időszakot mielőbb hazamehessenek, és egészséges, életerős kisgyerekek legyenek.
De kit is nevezünk koraszülöttnek? A terhesség 36. hete előtt született babák esetében használják a szakemberek ezt a kifejezést. A koraszülött babák általában 2500 gramm alatti súllyal jönnek a világra, de az Egészségügyi Világszervezet súly alapján további kategóriákba sorolja a koraszülötteket: az 1500 gramm születési súly alatti babákat igen kis súlyú újszülöttnek, az 1000 gramm alattiakat pedig extrém alacsony súlyú újszülöttnek nevezi.
Sok koraszülött baba csak néhány héttel a 40. hét előtt születik, de persze vannak olyan kicsik, akik jóval idő előtt jönnek világra.
A koraszülött babák szervei ugyan kialakultak már, de még kisebbek, nincsenek megfelelően kifejlődve, így működésük sem megfelelő. A gyerekek általában kis súllyal születnek, tüdejüknek még nem volt elég ideje arra, hogy teljesen kifejlődjön, és az agy légzésért felelős része sem működik még tökéletesen, így fontos figyelni a kicsik légzését. Szintén az agyi fejlődés elmaradása miatt még a garat és a száj mozgása sem megfelelő, így a szopással és nyeléssel is gondjaik lehetnek a babáknak.
A koraszülött picik immunrendszere még éretlen, az időre született babák védekezőképességénél is gyengébb a szervezetük ellenállóképessége, ezért különösen fontos, hogy a kórokozóktól megóvjuk a kicsiket.
Az idő előtt született babák nem képesek a megfelelő vércukorszintet fenntartani, így a kis mennyiségű, de gyakori etetés vagy az intravénás cukorinfúzió lehet segítség számukra. Testhőmérsékletük szabályozásával is gondjaik lehetnek, gyorsan lehűlnek, mert pici súlyukhoz viszonyítva nagy a testfelületük.
Amikor a baba testhőmérséklete csökken, akkor viszont az anyagcseréje felgyorsul, ezért is különösen fontos a kicsik körül az állandó, megfelelő hőmérséklet fenntartása. Májműködésük sem megfelelő még, így nagyobb az esély náluk a sárgaság kialakulására. Vérzékenységre hajlamosabbak, ezért áll fenn a koraszülöttek esetében az agyvérzés veszélye is.
A baba idővel ledolgozhatja a születéskori hátrányát és kortársaihoz hasonló egészséges gyerek lesz belőle, de figyelembe kell venni a születéskori körülményeket és azt is, hogy a hasonló korú gyerekekkel való összehasonlítás nem mindig szerencsés. Figyeljünk a gyerek jelzéseire, és ha bizonytalanok vagyunk, kérdésünk van, forduljunk orvoshoz.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A táplálkozás szerepe az egészséges életmód kialakításában

A kisgyermekek egészséges táplálkozása komoly feltörést okozhat a szülőknek. Ebben a cikkben sorra vesszük az 1-3 éves korosztály speciális igényeit, és azt, mivel biztosíthatod ennek az intenzív időszaknak a tápanyagigényét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák