Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koraszülés: a kenguru módszer jótékony hatása felnőttkorig tart

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 22.

Forrás: Medipress

Koraszülöttségről akkor beszélünk, ha egy kisbaba a normális 39-41 hétből álló terhesség helyett a 37. hét előtt jön világra.

Koraszülés: a kenguru módszer jótékony hatása felnőttkorig tart

Fejletlenségükből adódóan ezek a babák nehezebben alkalmazkodnak a külvilághoz és számos betegségnek vannak kitéve, mely még nehezebbé teheti az első, kritikus időszak átvészelését.
Az úgynevezett "kenguru módszer" során a kisbabák az intenzív osztályos ellátás során napjuk nagy részét nem egy inkubátorban töltik, hanem az édesanyával (vagy akár édesapával felváltva) szoros kontaktusban, mellkasára fektetve. Lényege a csecsemő és szülők közti folyamatos bőrkontaktus, mely csak viszonylag rövid időkre van megszakítva, illetve a kizárólagos, vagy csaknem kizárólagos szoptatás. Jó hatással van a babák légzésére, segíti a testhőmérséklet-szabályozásukat és egy szoros, támogató kötődés kialakítását teszi lehetővé, mely rendkívül fontos ebben a vulnerábilis időszakban.
Egy újabb tanulmány szerint ez a metódus nemcsak az első nehéz időszak átvészelésében segíti a piciket, hanem hosszú távú pozitív hatásai is vannak a gyermekek felnőtté cseperedése során. A felmérés során olyan fiatal felnőtteket hasonlítottak össze, akik anno kenguru módszerben részesültek, olyanokkal, akik inkubátorban voltak ellátva. Az eredmények a tanulmány vezetőjét, Dr. Nathalie Charpakot és kollégáit is lenyűgözték: az inkubátoros kontrollcsoportban kétszer akkora volt a halálozási ráta, mint a kenguru módszerben részesülteknél.
Az inkubátoros kontrollcsoport résztvevői általánosabban agresszívebbnek, impulzívabbnak voltak mondhatók és sokkal gyakrabban fordult elő náluk hiperaktivitás. A kenguru módszerben részesültek átlagosan kevesebbet hiányoztak az iskolából, minimálisan magasabb volt az intelligenciájuk, és átlagosan magasabb fizetésért dolgoztak, mint a kontrollcsoport tagjai.
Bár direkt ok-okozati összefüggés a koraszülött-ellátás formája és annak ilyen hosszú távú következményei között ezáltal még nem bizonyított, a témában jártas szakértők egyöntetű véleménye szerint a módszer pozitív hatásai egyértelműek és érdemes időt és energiát fektetni ennek továbbfejlesztésére.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések