Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korai még az ásványvíz

Szerző: Dr. Micskey Éva

2003. május 2.

Forrás: Baba Magazin

A nyári időszakban sokkal több szó esik a legkisebbek folyadékpótlásáról, de a téma egész évben aktuális, hiszen egész évben születnek babák.

Most arra a kérdésre keresünk választ, hogy szükséges-e palackozott ásványvizet fogyasztania a csecsemőknek.
Manapság egyre divatosabb a családok körében, hogy a csecsemőket ásványvízzel itatják a felforralt és lehűtött víz, tea helyett, sőt a tápszerek készítésénél oldószerként is ásványvizet használnak. Persze sok igazság van abban, hogy a túl sok tea elveszi a gyermek étvágyát, és kalóriafelesleget is termel, de az igazi ok valószínűleg az, hogy a szülők félnek attól, hogy a csapvíz szennyezett, s ez káros a baba egészségére.

Nem kicsiknek készül

Amit az ásványvizekről - akár szénsavas, akár szénsavmentes - tudni kell, az az, hogy valóban egészséges, üdítő ital a felnőtteknek, de nem minden fajtája ajánlott a csecsemőknek.
Valójában csecsemőkorban az előre palackozott víz nem kívánatos, kivéve azokat a vidékeket, ahol magas az ivóvíz nitrátkoncentrációja. Ez a szennyezettség a babáknál súlyos, hemoglobinátalakulással járó anyagcsere-betegséghez vezethet.
Szerencsére ezeken a szennyezett területeken a helyi egészségügyi hatóságok ismerik ezt a problémát, és a gyermekeknek külön palackozott vizet biztosítanak. A hatóságilag ellenőrzött víz már alkalmas tápszerhígításra, teafőzésre, illetve szomjoltásra egyaránt.

Az üzletekben árusított palackos ásványvizek többnyire nem a csecsemőknek készülnek. Magasabb ásványisó-tartalmuk van - nátrium, kalcium, magnézium, mangán, szulfát stb. -, mint az a kisdedeknél megengedett. Ez természetesen a felnőttekre nem veszélyes, sőt sok esetben egészséges, azonban a picik vesekiválasztó képessége még behatárolt.
A magasabb sótartalom ugyanis a vérben koncentrálódhat, ami számtalan veszélyforrást rejt magában, és következményes kórállapotokat idézhet elő. Ez a túlzott nátriumbevitel következménye. A gyógyforrások vizének természetes szulfáttartalma magasabb koncentrációban székletlazító, az epekiválasztást is serkenti, kisebb mennyiségben pedig a tápanyag-felszívódást akadályozza.
Ez csecsemőkorban nem kívánatos jelenség.

Buborék nélkül jobb

A Német Gyermekgyógyász Társaság az ásványvíz alkalmazására szigorú rendszabályokat hozott. Ennek értelmében az ásványvíz literenkénti mennyiségében nem haladhatja meg a 20 mg nátrium-, a 10 mg nitrát-, az 1,5 mg fluorid-, a 200 mg szulfát- és a 200 mangántartalmat.
Ezek a mennyiségek megfelelnek a normál ivóvíz ásványianyag-tartalmának. Ha mégis ennek szennyezettségétől tartunk, akkor a palackozott víz vásárlásánál az említett szempon-tokra alapos figyelmet kell fordítani.
Az ásványvizek szénsavtartalma túlzott fogyasztás esetén a szervezet savanyításához vezetne, és puffadást idézne elő.
Szerencsére a buborékos vizet a kisgyermekek nem szeretik. Ha sima palackos vizet vásárolunk, akkor ügyeljünk az ital gondos tárolására, mert hamarabb fertőződik a környezet baktériumaival.
A cumiba töltött ásványvíz sem bírja a forróságot és a tartós tárolást. Ne helyezzük a gyermekek keze ügyébe, és már rövid séta után is cseréljük tartalmát!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések