Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korai kötődés (bonding): a szükséges lépések

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 5. | Frissítve: 2021. augusztus 23.

Forrás: szuletesmese.blog.hu

A korai kötődés, azaz a bonding már a születés előtt megkezdődik anya és gyermeke között. A születés után fontos, hogy a bondigot megtámogassák azzal, hogy nem szeparálják az újszülöttet az anyától.

Korai kötődés (bonding): a szükséges lépések (fotó: Getty Images)
A korai kötődés minden kisbabának fontos, de különösen az a koraszülött csecsemőknek, a császármetszéssel születetteknek és a traumatizált anyáknak.
Mi minden segíti elő a korai kötődést és melyek azok a káros gyakorlatok, amelyek ellene dolgoznak?

Bőr-bőrkontaktus

A zavartalan, folyamatos bőrkontaktus a megszületést követően az ismerkedés alapvető pontja. Császármetszés esetén az ideális az, ha már a műtéti területet úgy alakítják ki, hogy a megszületés után biztosítani lehessen a bőrkontaktust. Ennek hiányában az apával való bőrkontaktus nagyon fontos: az apa testén lévő jótékony baktériumok a baba számára hasznosak, a személyzeten megtelepült kórházi baktériumokkal szemben.

Császármetszés esetén a babát az anya mellkasán keresztbe helyezzék el, ebben segítség az anyát, leginkább az apa legyen ez a személy. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy az anya szabadon tudja mozgatni a kezeit, hogy önállóan tartani tudja a babát.
Az anyát és babát meleg takaróba, egy egységként takarjuk be.
Fontos, hogy a köldökzsinórt késleltetve vágják el, hogy a méhlepényből átkerülhessen a vér az újszülött testébe. A méhlepényben cirkuláló vér a magzati vérkeringés részét képezi.

Első vizsgálatok: az anya testén következzenek be

Az Apgar értékelés, a köldökzsinór elkötése, egyéb teendők az anya testén történjenek meg, ne vigyék el a babát.
Egyéb vizsgálatok kizárólag az anya jelenlétében történjenek meg, ne szeparáltan.

Mellhez kúszás

A bőrkontaktus során nagyjából 30-60 percre van ahhoz szüksége a babának, hogy készen álljon az első mellre tételre.
Császármetszés esetén is biztosítani kell a mellre kúszás lehetőségét, ebben az esetben ez akár több órát is jelenthet. Ez idő alatt anyának és újszülöttnek legyen biztosítva a folyamatos bőrkontaktus és támogatás.
Hagyni kell, hogy az újszülött saját maga találjon, kússzon a mellhez, hogy az összes érzékszervét használja. A baba testén hagyott magzatvíz ugyanolyan illatú, mint a mellbimbó, ez segíti őt abban, hogy odataláljon a mellhez. Ebben maximum az anya segítheti, a személyzet nem.

Szemkontaktus

Ebben úgy támogatható az anya, ha fejét alátámasztják. Ha a baba inkubátorba kerül, akkor fontos egy szobába helyezni az anyával, hogy ezt a vizuális kapcsolatot fel tudják venni.

Ha másik intézménybe kell szállítani

Akár az anyát, akár a babát másik intézménybe kell szállítani, fontos, hogy együtt maradhassanak állapotuknak megfelelően, de leginkább biztosítva a bőrkontaktust.

Támogató kórházi környezet

Támogató, nyugodt, intim környezet biztosítása alapvető feltétele a korai kötődés segítésének. Ide tartozik:
  • önálló szülő- és gyermekágyas szoba, ahol az egész család együtt lehet
  • kényelmes ágy, fotel, párnák, meleg takaró
  • minél kevesebb alkalommal, minél kevesebb személyzet lépjen be az friss család ismerkedős terébe, de igény szerint legyenek elérhetők.

Ha veszteség történik

Halál esetén az anyát támogatni kell abban, hogy kapcsolatban maradhasson az újszülöttel. Biztosítva kell lennie annak, hogy az anya, a család elbúcsúzhassanak gyermeküktől. Korlátlan időt kell biztosítani mindehhez.
Amennyiben a szülők elutasítják a halott babával való kapcsolatot, a megfelelő az, ha az intézmény az egészségügyi dokumentáció részeként biztosítja a gyermekről készült fénykép és lenyomatok megőrzését, miközben a szülőket egyúttal tájékoztatja arról a lehetőségről, hogy ezt az emléket bármikor megkaphatják.
Ajánlják fel a gyászoló családnak a szaksegítséget: pszichológus segítségét, gyászfeldolgozó csoportot.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések