Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Könnyes problémák

Szerző: Szatmári Zoltán

2007. május 8. | Frissítve: 2015. december 18.

Forrás: HáziPatika.com

Magyarországon jó néhány gyermeknél születése után nem sokkal derül ki, hogy könnycsatorna-elzáródása van. Ezzel a problémával érdemes időben szakemberhez fordulni, hogy a későbbi kellemetlenségeket elkerüljük.

A könnycsatorna-elzáródás kialakulásáról és kezeléséről Dr. Sényi Katalint, a Gyermek szemészeti klinika főorvos asszonyát kérdeztük, aki hosszú évek óta minden percét a kis betegeknek szenteli.

Hogyan tudja egy kezdő szülő felismerni, hogy könnycsatorna elzáródása van a kicsinek?
A könnycsatorna egy vékony kis csatorna, amelyik bevezet az orrba. A könnycsatorna elzáródás már egész pici - akár egy-két hetes - korban jelentkezhet.

Ennek tünete lehet, ha a gyermek szemében megáll a könny, reggel alvás után csipásodik vagy váladékozik.

Az is intő jel lehet, ha a szülő azt veszi észre, hogy gyermeke szeme hol becsipásodik, hol letisztul, s hiába használnak bármilyen antibiotikumos szemcseppet, amelynek hatásaként átmenetileg le is tisztul a gyulladás, de utána ismét visszatér.

Ha ez a folyamat két hónapos korig folyamatosan vissza - visszatér, akkor nagy valószínűséggel könnycsatorna-elzáródás van a háttérben.
Ebben az esetben mit tehet a szülő?
Ilyenkor az a teendő, hogy minél hamarabb, legkésőbb 2-3 hónapos korban eljusson a kicsi szemorvoshoz, ahol a könnycsatornát átfecskendezzük, kimossuk a könnycsatornából a váladékot, illetve az elzáródást megszüntetjük.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen beavatkozást?
Az orvos a meglévő könnycsatornába óvatosan bevezet egy szondát, ez a szonda, szépen végighalad a csatorna mentén. A szondában lévő folyadékot - ami egyébként azonos a könnyel -, csak abban az esetben kell kicsit erőteljesebben megnyomni, amikor akadályt érez. A folyadék nyitja meg a billentyűt, vagy az elzáródás helyét.
Kell ettől tartani, indokolt-e a szülők félelme?
Ez a beavatkozás nem okoz sérülést, nem kell tőle félni. A könnycsatorna átjárhatóvá tétele tulajdonképpen egy fiziológiás folyamat. Hasonlatos az orrtisztításhoz.

A könnycsatorna átmosása után a szülőnek otthon mi a feladata?
Mintegy két-három napig tart, amíg a maradék váladék eltávozik, ezért a szülőnek ezt a maradék váladékot kell letisztítania. A szemhéj szélet lágy, gyorsan felszívódó krémmel be kell kenni (ez lehet szemkenőcs, vagy popsikrém is), de vigyázni kell arra, hogy a krém ne kerüljön a szembe. Az a fontos, hogy a bőr regenerálódjon, mert ha a bőr sebes, akkor megint több könnye termelődik a kicsinek, és ez a folyamat nem tud leállni. Három nap alatt azonban ennek le kell tisztulnia.

A szülők nagy gyakorlattal rendelkeznek orrszívás terén, sokszor javasoljuk az is, hogy a könnycsatorna átmosás után egy kis orrszívózással tisztítsák meg az orr felé azt a leürülő váladékot, ami még a könnycsatornából az orrba jutott.

Később, idősebb korban, hogyha az orr nyálkahártya beduzzad, ödéma keletkezik, de ez nem azt jelenti, hogy visszatért a könnycsatorna-gyulladás.

Jó tudni, hogy nátha esetén kevésbé tud levezetődni a könny, ezért jobban csillog a gyermek szeme. Ilyenkor gyakran meg is mérik a lázát.
Visszatérhet a könnycsatorna-elzáródás?
Abban az esetben, ha erős vírusfertőzést kap a kicsi. A herpesz vírus az, ami erős könnycsatorna-gyulladást és hegesedést tud okozni. Ez valóban be tud terjedni a könnycsatornába, de egyébként a 2-3 hónapos korban történő első átmosás után nem szokott kiújulni.

Könnyes problémák?

Lehet a kicsinek a könnycsatorna-elzáródástól maradandó szemkárosodása?
Ez a probléma nem függ össze a látásromlással, és nem jelenti azt, hogy akinek könnycsatorna-elzáródása van, annak rossz lesz a szeme, illetve a látása.
A könnycsatorna-szűkületre való hajlam öröklődhet-e?
Igen, van ilyen hajlam, a szűkebb lejárat örökölhető.

Hány gyereket érint ez Önöknél a Klinikán?
A klinikán a rendelésünk 15-20 százalékát teszi ki az ilyen problémás eset. Itt rengetegen vannak, hisz a gyermekorvosok ide küldik a gyermekeket. Sajnos hosszú a várakozási idő, és emiatt létrehoztunk pelenkázó helyiséget, s van lehetőség a kisbabák szoptatására is.

Arról, hogy Magyarországon a született gyermekekből hányat érint a könnycsatorna-elzáródás, a gyermekorvosok rendelkezhetnek korrekt adatokkal.
Lehet-e masszírozni, vagy másféle módszerrel mechanikai hatást gyakorolni a szem környékére könnycsatorna elzáródás esetén?
A mechanikai behatás ilyenkor az összegyülemlett váladékot egy kicsit kipréseli. Ha a váladékozás gyulladást okoz, akkor azt csökkenti, viszont masszírozást ritkán szoktam ajánlani, mert sok szülő nem mer odanyúlni gyermeke szeméhez, és így nem biztos, hogy jó hatásfokú lenne maga a művelet.

És az antibiotikum segíthet?
A gyermek nem attól fog meggyógyulni, hogy mindenféle antibiotikumot kipróbál a szülő. Amikor a gyerekorvos látja, hogy ismételten visszatér a gyulladás, és nem a szeme fehérje piros, akkor abba kell hagyni az antibiotikum kezelést, és a könnycsatorna tisztítását kell elvégezni.
Mikor lehetséges és indokolt a könnycsatorna átmosást elvégezni?
Egy-két hetes gyermeknél már észre lehet venni, de a beavatkozást csak akkor végezzük el, ha krónikus duzzanat alakul ki. Van olyan, akinél az elzáródást következtében az elzáródás fölötti részben összegyűlik a genny meg a váladék, és megduzzad. Ezt úgy hívjuk, hogy akkut könnycsatorna gyulladás. Ebben az esetben elvégezzük a beavatkozást akár öt napos baba esetén is, de az esetek 80-90 százalékában ez első-második héten még nincs ez a tünet, mert még olyan kevés a könnyük, hogy elpárolog, még akkor is, ha nem vezetődik le.

Az újszülöttek könny nélkül sírnak. Érzelmi sírása nincs, csak sír, sír, de nem könnyezik intenzíven.

Egyébként a beavatkozás két és három hónapos kor körül javasolt, de négyhónapos korig meg kellene csinálni, mert minél tovább áll fent ez a probléma, annál inkább hegesedik ez a terület, és annál többször kell megismételni annak érdekében, hogy fenntartsuk a járatot.

Mi történik akkor, ha a szülők idősebb korra hagyják a beavatkozást?
Van olyan gyermek, akinél egyéves korig várnak, mert a szülők úgy gondolják, hogy majd elmúlik, de ezekben az esetekben menthetetlenül háromszor - négyszer át kell mosni a könnycsatornát ahhoz, hogy megmaradjon a járat, mert egy pici vérzés következtében a trombociták visszaépítik a csatornát, vagy az akadályt. Természetesen fiatalabb korban ennek csekélyebb az esélye.

Külföldön általában - financiális okokból - egy éves korig szokták halasztgatni a könnycsatorna-elzáródás megoldását. Ezt már altatásos műtétel oldják meg. Ilyenkor egy vékony műanyag szondát vezetnek be a könnycsatornába, és bent hagyják egy hétig, hogy az ne záródjon újra vissza, majd egy hét elteltével eltávolítják a vezető szálat, és akkor megmarad a könnycsatorna. Mi is végzünk ilyen beavatkozást az elhanyagolt esetekben.

A témához kapcsolódó cikkek:
 • Szemcseppek és szemkenőcsök alkalmazása csecsemő- és gyermekkorban
 • Összeragadt szempillák
 • Elsősegélynyújtás a szemészetben

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák